Hétfőn ellentámadásba lendült Robert Fico szlovák miniszterelnök, miután vasárnap délutáni tévébeszédében Andrej Kiska köztársasági elnök a kormány átszervezésére, vagy előrehozott választások kiírására kérte. Azt mondta, hogy az államfő szavait nem Szlovákiából diktálták. Konkretizálta is, hogy kit sejt a háttérben: magyar fülnek nem meglepő módon Soros Györgyöt említette. Azt kérdezte hétfői sajtótájékoztatóján, hogy miért találkozott tavaly szeptemberben a magyar-amerikai milliárdossal.

Kijelentését azonnal bírálta az ellenzék - a Denník N összeállítása szerint -, valamint a hármas kormánykoalíció egyéb pártjai is. A Híd-Most szlovák-magyar vegyespárt által adott Lucia Zitnanská igazságügyi miniszter már elfogadhatatlannak nevezte a kijelentést. A tömörülés pedig esti közleményében azt írta: elfogadhatatlan, hogy a kormány átalakítása helyett a miniszterelnök az emberek zsigeri félelmeire építő összeesküvés-elméletek mögé bújik, a szlovák sajtóban pedig a magyar kormányfő, Orbán Viktor és a Fidesz Soros-ellenes kampányát vélte a szavai mögött felfedezni.

Megszólalt Soros is

Kedden már Soros György is megszólalt az ügyben. "A miniszterelnök által tett kijelentésekkel kapcsolatban Soros György közli, hogy semmilyen szerepe nem volt Kiska elnök beszédének elkészítésében, vagy az elmúlt időszak kormányellenes tüntetéseinek szervezésében" - üzente meg szóvivőjén keresztül a HN szerint.

A tavaly szeptemberi találkozóval kapcsolatban elmondta, hogy az ENSZ tanácsi ülésekor találkoztak, több tanácsadója is az elnökkel tartott, míg Sorost a fia, Alex Soros kísérte el. A találkozó témája a szlovákiai roma közösség integrációja volt.

Inog Fico széke

Robert Fico pozíciója az elmúlt napokban megingott, miután két hete vasárnap megölték otthonában Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát. A férfi utolsó cikke a szlovákiai olasz maffiáról, valamint annak kormányzati kapcsolatairól szólt. Az írásában kapcsolatot talált Robert Fico miniszterelnök és a szervezett bűnözés között, ugyanis a kormányfő egyik tanácsadója Maria Troskova még közös cégben is volt az egyik maffiataggal.

Azóta a Híd-Most jelezte, hogy kormányátalakítást akarnak, és hogy elfogadhatatlan számukra, ha Robert Kalinák belügyminiszter nem mond le, mivel az olasz maffia megvethette a lábát az országban. A párt március 12-én dönt arról, hogy kilép-e a kormánykoalícióból.

Szakértők szerint a Fico vezette Smer pártnak, mely a szövetség legnagyobbja, minden erejével a hatalom megtartására fog törekedni, de a koalíció pártjai vélhetően elpártolnak mellőle. Szlovákiában ugyanis a gyilkosság óta, valamint a kormány tehetetlensége miatt több alkalommal tízezrek vonultak utcára Kalinák, olykor Fico lemondását követelve.

Már meg is kezdődtek a lemondások, a hét közepén elhagyta hivatalát Marek Madaric kulturális miniszter. A politikus lépése azért is érdekes, mert tavalyig ő volt a Smer második legerősebb embere. Lépése jelzés értékű lehet.

A fotó forrása: Nyílt Társadalom Alapítvány.