Donald Trump bevándorlásellenes politikai ellen kelt ki a New York Times-ban megjelent véleménycikkében, Soros György. A magyar származású milliárdos írásában többek között azzal érvel, hogy 17 évesen kellett elmenekülnie Magyarországról, amelyet a nácik és a szovjetek is megszálltak, így került az Egyesült Államokba.

A saját tapasztalataim és a tények is alátámasztják, hogy Trump elnök hozzáállása rossz, a muszlim országokat érintő beutazási tilalom felfüggesztése is mutatja, hogy ezzel több szövetségi bíró is sokan egyetért.

- írja Soros. Szerinte az, hogy falat építenek, hogy 15 ezer új embert toboroznak a határőrséghez és a bevándorlásügyi hatóságokhoz, valamint az, hogy egy új szövetségi szervezetet hozna létre az elnök a bevándorlás áldozatainak ellátására nem megoldás, hanem indulatokat kelt. Az egymást segítő amerikaiakat szembefordítja egymással, megágyaz a gyűlölet-bűncselekményeknek.

Ismerteti azokat a statisztikákat, mely szerint jóval kevesebb bűncselekményt követnek el a bevándorlók, mint a született amerikai állampolgárok, és a más országból érkezettek körében folyamatosan csökken ezek aránya. Soros bejelentette, hogy 10 millió dolláros befektetést eszközölt, hogy jogi és szociális támogatást nyújtson a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak, és másokat is erre biztasson.

"A bevándorlók démonizálása gyengíti az országunkat. A gyűlölet elleni küzdelem teszi erőssé" - zárja véleménycikkét.

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában emlegette Soros Györgyöt, miszerint a bevándorlás magyarországi kezelését a milliárdos által támogatott szervezetek jelentették fel az Emberi Jogok Európai Bíróságnál. Utóbbi elmarasztalta hazánkat a menekültekkel való embertelen bánás mód miatt.