Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szavazók a második világháború utáni 17. parlament összetételéről határozhatnak, és 184 párt közül választhatnak. Olaszországban a hagyományosan magas részvétel további növelése érdekében 2006 óta két napig tart a szavazás. A 2008-as választáson a szavazásra jogosultak több mint 80 százaléka vett részt. Elemzők most alacsonyabb arányt várnak a politikából való kiábrándultság és a hét végére ígért rossz időjárás miatt. Vasárnap reggel nyolctól este tízig, hétfőn héttől délután háromig várják az urnákhoz a szavazásra jogosult közel 50 millió olaszt.

Alacsony a részvétel

Vasárnap délig a szavazásra jogosult 50 millió olasznak a 13,76 százaléka adta le voksát a parlamenti választásokon a római belügyminisztérium bejelentése szerint. Négy órával az urnák megnyitása után a részvételi arány alacsonyabb volt a 2008-as parlamenti választásokon ugyanebben az időpontban mért 15,15 százaléknál. A belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az ez az első részvételi adat kizárólag a képviselőházra adott szavazatokra vonatkozott.

A választást eddig egyedül az zavarta meg, hogy az abruzzói Chietiben elloptak egy szavazócédulákat szállító kamiont. Több mint 61 és fél ezer szavazókörzetben várják a szavazókat, akik 309 szenátort és 618 képviselőt juttatnak a római parlamentbe. További 6 szenátorról és 12 képviselőről a külföldön élő 3,5 millió olasz szavazott postán. A parlamenti választásokkal egy időben Lombardia, Lazio és Molise régióban a helyi parlamenteket választják meg.

Giorgio Napolitano államfő Rómában, a centrumpárti koalíciót vezető Mario Monti, illetve Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke Milánóban adja le szavazatát, míg Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára a lakóhelyén, Piacenzában.

Kiemelt figyelem kíséri a legtöbb szenátusi mandátumot érő Lombardia tartomány eredményét.

A két héttel ezelőtti utolsó közvélemény-kutatások a PD-t mutatták ki a győzelemre legnagyobb esélyesként 30 százalék feletti eredménnyel, sarkában a PdL-lel. A mérleg nyelvét a Monti vezette centrumlista jelentheti. Meglepetést a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) hozhat.

A kampánycsendet eddig Berlusconi sértette meg, aki szombaton labdarúgócsapata, a Milan edzésén nyilatkozott a sajtónak. Hangsúlyozta, hogy büszke az általa folytatott választási kampányra és nem fél az eredménytől. Hozzátette: ő nem Európa ellensége, és "a probléma a túl nagy hatalmat akaró Németországgal és Franciaországgal van". Berlusconi az olasz ügyészekről is beszélt, akik szerinte "rosszabbak a maffiánál".

A vasárnapi Corriere della Sera napilap szerint 138 ezer urnát állítottak fel egész Itáliában. 16 ezer jelölt indul, a legidősebb 94 éves, a legfiatalabb 25. Az összesen 133 millió szavazólap beikszeléséhez 369 ezer, kiradírozhatatlan nyomot hagyó ceruzát használnak fel. A szavazatszámlálók fejenként 145 eurót keresnek, ezért több városban akadozik a közlekedés, mert a busz- és metróvezetők is elmentek szavazóbiztosnak.