Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárca ezzel a lépéssel kíván tiltakozni Jan Peumansnak, a flamand parlament elnökének Spanyolországot bíráló sorozatos kijelentései miatt a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy szerinte azok "elfogadhatatlanok és helytelenek egy baráti és szövetséges országtól".

A spanyol sajtó beszámolói szerint Jan Peumans a múlt szerdán Brüsszelben, a flamand parlamentben rendezett egyik kiállításon szót emelt az ellen, hogy a katalán függetlenségi vezetők továbbra is előzetes letartóztatásban maradjanak. Továbbá kifejtette, hogy szerinte a spanyol kormány "képtelen teljesíteni" a demokratikus Európához tartozás feltételeit.

Jan Peumans korábbi hasonló megnyilvánulásai miatt szeptember 20. óta harmadszor hívatták be a madridi külügyminisztériumba Marc Calcoen belga nagykövetet, hogy magyarázatot kérjenek tőle a nyilatkozatokra, ezúttal azonban már Josep Borrell tárcavezető fogadta és közölte vele a flamand diplomata diplomáciai státusának megvonását.

André Hebbelinck tovább dolgozhat Belgium madridi nagykövetségén, ám elveszti diplomáciai védettségét és egyéb, megbízatásából adódó privilégiumait.
Jan Peumans az Új Flamand Szövetség (N-VA) elnök-helyettese, amely a belga kormánykoalíció legnagyobb pártja.

A Belgium északi felének, Flandriának függetlenségéért küzdő párt nyíltan rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel.

Fotó:Pau Barrena / AFP