Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az El País című spanyol napilap korábban az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva jelentette, hogy egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában előző nap és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket. A 12 gyanúsított közül ötöt a cambrilsi támadást részben meghiúsító rendőrség lelőtt, további négyet, köztük három marokkói állampolgárságút pedig őrizetbe vett.

Az El Mundo című spanyol napilap péntek este arról írt, hogy a katalán rendőrség és biztonsági erők tagjai által keresett további négy gyanúsított közül három, köztük Moussa Oukabir van a Cambrilsban péntek hajnalban lelőtt öt terroristák között - erősítették meg a nyomozáshoz közeli források az El Mundónak. A rendőrség még vizsgálja, hogy valóban ő vezette-e a barcelonai merényletben használt furgont. A további gyanúsítottakat nagy erővel keresi a rendőrség.

A spanyol biztonsági erők korábban Moussa testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután a fivér papírjait megtalálták abban a furgonban, amellyel a barcelonai merényletet elkövették. A katalán rendőrség ezért közzétette Driss fényképét, aki, meglátva saját fényképét a különböző híradásokban, elment a ripolli rendőrségre, ahol bejelentette, hogy ellopták a papírjait. Driss Oukabirt ekkor vették őrizetbe, a rendőrség jelenleg is vizsgálja, hogy köze van-e a merényletekhez.

A La Vanguardia című katalán napilap szerint Oukabir már régebben a szélsőséges eszmék befolyása alá kerülhetett. A lap egyik beszámolójában két képet tett közzé, amelyeken Oukabir a Kiwi nevű androidos alkalmazásban feltett kérdésekre válaszolt, még két évvel ezelőtt. Arra a kérdésre, hogy "melyik országban nem laknál sohasem?", a fiú azt válaszolta: "a Vatikánban". Egy másik kérdésre pedig azt a választ adta, hogy megölné a hitetleneket, és csak a muzulmánokat hagyná életben.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Az elkövetőnek sikerült megszöknie. A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

A katalán polgári védelmi főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint 34 országból vannak áldozatok a két merényletben. A halálos áldozatok száma a két merényletben összesen 14, a sérültek száma 130 körüli.

Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos azt mondta: a hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait, és kapcsolatot feltételeznek a két terrorcselekmény között. A támadást részben meghiúsító rendőrség a terroristák közül négyet agyonlőtt, egy ötödiket megsebesített, aki később belehalt sérüléseibe. Az elkövetőkön robbanómellények voltak, de Carles Puigdemont katalán vezető az RAC1 helyi rádióadónak később azt mondta, hogy ezek hamisítványok voltak.

(Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba)