Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A most megjelent frissített előrejelzés szerint a leggyengébb növekedésre az EU és az eurózóna 2012-ben számíthat. Igaz, Görögország szempontjából az idei, Portugália számára pedig a jövő év lehet a mélypont.

Az Európai Bizottság új GDP-növekedési prognózisai (%)
Térség201120122013
Eurózóna1,50,51,5
EU1,60,61,5
Németország2,90,81,5
Franciaország1,60,61,4
Olaszország0,50,10,7
Spanyolország0,70,71,4
Görögország-5,5-2,80,7
Portugália-1,9-3,01,1
Írország1,11,12,3
Forrás: Európai Bizottság

Az EB Magyarországi prognózisáról - amely rosszabb forgatókönyvvel (lassabb növekedéssel, magasabb inflációval és államadóssággal) számol, mint a kormány tervei - részletesen itt olvashat.

Leállt az EU-ban a válságból való kilábalás

Leállt az EU-ban a gazdasági válságból való kilábalás folyamata, az európai gazdaság stagnálására kell felkészülni - állapította meg csütörtökön közzétett átfogó előrejelzésében az Európai Bizottság.

A jelentés szerint a rohamosan csökkenő bizalom hatással van a beruházásokra és a fogyasztásra egyaránt. A globális növekedés gyengülése visszafogja az EU exportját, a sürgős fiskális konszolidáció pedig ránehezedik a belső keresletre.
A következő év nagy részében az EU GDP-je stagnálni fog, az egész 2012-es esztendőre nézve összességében fél százalékos növekedés prognosztizálható az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményének szakértői szerint. 2013-ban már ismét lassú, 1,5 százalékos növekedés várható.

A munkaerőpiacon sem várható egyelőre valódi javulás, a munkanélküliség a jelenlegi 9 és fél százalék körüli szinten marad - olvasható a jelentésben. Az infláció az elkövetkező időszakban a jelek szerint 2 százalék alatt marad. A fiskális konszolidációnak betudhatóan 2013-ra - ha a gazdaságpolitika irányvonala nem változik meg - a költségvetési deficit átlagos szintje már nem sokkal fogja meghaladni a GDP-hez mért 3 százalékot.

Újabb recesszió jöhet

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke kijelentette: "Európában megállt a növekedés, és fennáll egy újabb recesszió kockázata". Megállapította, hogy néhány uniós tagállamban ugyan növekszik az álláslehetőségek száma, az EU-ban összességében nem várható a munkanélküliségi helyzet valódi javulása.

Rehn szerint a növekedés és munkahelyteremtés előfeltétele az lenne, hogy álljon helyre a pénzügyek, a pénzügyi rendszer fenntarthatóságába vetett bizalom, valamint hogy gyorsuljanak fel a növekedésösztönző reformok.

Az Európai Bizottság előrejelzései valamelyes eltérést mutatnak a 27 EU-tagország, illetve a 17 euróövezeti állam várható kilátásait illetően. Konkrétan: a 2012-es növekedést az EU-n belül 0,6, az eurózónában pedig 0,5 százalékra teszik, a 2013-ra várható adatok tekintetében pedig ez a különbség még valamelyest növekszik is: a 27-ek esetében 1,5 százalékos, a 17 tagú eurózónában 1,3 százalékos GDP-növekedést vár Brüsszel.

A büdzsé várható deficitjét illetően ezzel ellentétes az alaphelyzet, vagyis az eurózónán belüli országok állnak valamivel jobban, mint a 27-ek. A közös fizetőeszköz övezetében idén várhatóan 4,1 százalékos lesz a költségvetési hiány, és ez jövőre 3,4 százalékra mérséklődhet. Uniós szinten ugyanakkor a 2011-es 4,7 százalékos hiányt 2012-ben 3,9 százalékos deficit követheti.

Ami a felhalmozott államadósságnak a GDP-hez viszonyított arányát illeti, ez a 27 EU-ország szintjén 2012-ben és 2013-ban is mintegy 85 százalékot fog mutatni. Az euróövezetben némi emelkedésnek betudhatóan ennél magasabb szint, mintegy 90 százalék várható.