Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) két hónappal az október 1-re tervezett referendum előtt készítette el felmérését, amelyben 41,1 százalék foglalt állást a katalán függetlenség mellett - írta az MTI.

A megkérdezettek nagy többsége, 71,4 százaléka viszont egyetért abban, hogy legyen népszavazás ebben a kérdésben. A hivatalos közvélemény-kutatást három havonta készítik el, ezek szerint az elmúlt fél évben egyre nőtt a függetlenségre nemmel szavazók aránya.

Márciusban 48,5 százalék volt ellene, és 44,3 százalék mellette, decemberben pedig 45,1 százalék ellenezte a katalán autonóm közösség önállósodási törekvését, míg 44,9 százalék támogatta azt.

A népszavazást, amelynek tétje Katalónia független állammá alakulása, még nem írták ki. Sajtóértesülések szerint szeptember 11-én, a katalán nemzeti ünnepen jelenti majd be hivatalosan is a referendumot Carles Puigdemont katalán elnök.

A katalán népszavazást a spanyol állam illegálisnak tartja, mivel a spanyol alkotmánybíróság döntése értelmében megrendezése sérti az
ország alkotmányát.

2014. november 9-én Katalóniában már rendeztek népszavazást a függetlenségről, de "alternatív népszavazás" néven, mivel annak megtartását az alkotmánybíróság felfüggesztette.

A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül akkor több mint 2,3 millióan mentek el szavazni, az elszakadást Spanyolországtól mintegy 1,8 millióan támogatták.

Kép forrása: MTI/AP