Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ülésen először felolvassák a bizalmatlansági indítvány szövegét, ezt követően többórás vita következik, amelyen Viorica Dancila miniszterelnök és a parlamenti pártok szónokai kapnak szót, frakciójuk súlyával arányos időkeretben. A procedúrát a 465 képviselő és szenátor voksolása zárja.

A bizalmatlansági indítvány akkor eredményezi a kormány bukását, ha - a jelenlévők számától függetlenül - a törvényhozók több mint 50 százaléka, vagyis legalább 233 képviselő és szenátor megszavazza - írta az Infostart.hu az MTI híre nyomán.

A "Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt" című dokumentumot 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de - az Agerpres hírügynökség szerint - a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is vannak, akik aláírták az indítványt.

Ha a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, az államfőnek kell majd - a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetést követően - új miniszterelnök-jelöltet megbíznia kormányalakítással.