Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly január óta már csak akkor indíthat az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot, ha valaki önmagát jelenti fel vagy a rendőrség nyomoz vele szemen. Egy adószakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a korábbi években, amikor a NAV indíthatott ilyen vizsgálatokat, sok ilyen ügye volt, tavaly azonban egyetlen hasonló esettel sem akadt dolga.

A vagyonosodási vizsgálatokkal szemben az volt a kifogás, hogy a politikusok furkósbotként használják egymás ellen. Ugyanakkor a korábbi vizsgálatok többnyire kis- és középvállalkozókkal szemben indultak, amikor a NAV kirívó különbséget látott vagyonuk értéke és jövedelmük között. Ha igazi bűnözőket és korrupt politikusokat céloztak volna meg velük, akkor bizonyára jobb lett volna a módszer imázsa.

Az adóhivatal a napilap információi szerint 2015 novemberéig 1100 eljárást indított, amelyek közül 900 bizonyult indokoltnak és az ügyek összesen 19,5  milliárd forint bevételt hoztak. Ez  nem kis tétel a  NAV 2015-ös 500  milliárd forintos bevételében. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy 2016 szeptemberéig több milliárd forinttal kevesebb folyt be az adóhatósághoz, mint egy évvel korábban, bár az év talán nem alakult rosszul.