Mariano Rajoy egy konzervatív agytröszt tanácskozását záró előadásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben nincs más választásuk, kénytelenek újabb "kellemetlen" döntéseket hozni. Jelentős strukturális reformokat hagynak jóvá még júliusban, majd az év későbbi részében, köztük az oktatási rendszer átalakítását.

A miniszterelnök szerdán tart beszédet a parlamentben, és a várakozások szerint nemcsak a spanyol bankok szanálását célzó, 100 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagot ismerteti, hanem felvázolja a költségvetési hiány csökkentésére irányuló új elképzeléseket is. Utóbbiak között szerepel az általános forgalmi adó emelése, valamint a közalkalmazottak juttatásainak további megnyirbálása is. A helyi sajtó értesülései szerint a kormány további több tízmilliárd euró megtakarítására készül.

A spanyol deficit tavaly a hazai össztermék 8,9 százalékára rúgott, ezt kell idén 5,3 százalékra lefaragnia Madridnak. Eddig több mint 40 milliárd eurós megszorításról döntöttek a központi, illetve az autonóm régiók kormányai, ám ez a recesszió és a tervezett adóbevételek elmaradása miatt nem elég a hiánycél tartásához.

A nemzetközi pénzpiacokon a héten tovább erősödött a nyugtalanság a spanyol helyzet miatt. A tízéves spanyol államkötvények hozama pénteken már a veszélyesnek tekintett 7 százalékos szint közelébe, 6,95 százalékra emelkedett, és a spanyol államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási cseretranzakciók árazása 563 bázisponton zárt a londoni kereskedésben.