Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel államfő egy ideje nem adott interjút a sajtónak, ám a regnálásának két évét összegző beszélgetésben sokat mondó célzásokat tett - derül ki a gazeta.pl cikkéből. A kommunikációs csatornák nyitva állnak közte és az országot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) vezetői között - jelentette ki, ami szakértők szerint arra utal, hogy Duda továbbra is igyekszik kitörni a rá osztott "Kaczynski bábja" szerepből. Talán még az őt hatalomra segítő párt és közte kialakult konfliktust is tovább élezi.

Duda nem lepődött meg különösebben azon, hogy a PiS-nek olyannyira fontos két bírósági törvény megvétózása után az első kérdés, amelyet feltettek neki, az volt, mikor beszélt utoljára a párt elnökével, Lengyelország tényleges irányítójával, Jaroslaw Kaczynskivel. "Az igazság az, hogy egy ideje nem volt közvetlen megbeszélés köztünk" - jelentette ki. Amennyiben az állam ügyei megkövetelik, egész biztosan sort kerítünk közvetlen megbeszélésre.

Lesz új párt?

Arra a kérdésre, hogy egy új párt alapításán gondolkodik-e, nem adott egyenes választ. - Ma kizárólag kötelezettségeim legjobb teljesítésére összpontosítok - mondta. Ugyanakkor konkrétan felelt arra a kérdésre, miszerint indulna-e a következő elnökválasztáson: - Ha jelöltségemet az emberek támogatják, indulok.

Az elnök reagált a kritikák sorára, amelyek a megvétózott törvények után érték különösen az igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro táborából. Szerinte a heves reakciók bizonyosan nem átgondolt viselkedések, csak arra jók, hogy megosszák a PiS sorait, miközben ártanak a párt nevéhez fűződő nagy államszervezeti átszervezéseknek.

Ezeket a viselkedéseket ki kell küszöbölni, mert olyanok, mint a gaz a búza között, azaz a rossz törekvések a helyes reformok között - fejtegette. A következményük az lehet, hogy a PiS elveszti a hatalmat, mint 2007-ben, vagy olyan megosztottak lesz mint 2011-ben.

Majd meglátja

Az elnököt megkérdezték arról is, aláírja-e majd a média decentralizálásáról szóló jogszabályt. Ez a törvény valójában azt célozza, hogy kiszorítsák az újságok, a tévéállomások és más sajtóorgánumok tulajdonosai közül a külföldieket. Az államfő ismét csak kevéssé egyenes válaszában hangsúlyozta, hogy az európai standardok ezen a területen is érvényesek Lengyelországban.

Mint mondta, külön figyelemmel kíséri a parlament munkáját a médiapiac átalakításával kapcsolatban, és türelmetlenül várja a törvénytervezetet. Most csak annyit mondott erről, hogy nagyon nagy figyelmet fog szentelni ennek a jogszabálynak.