Május 22-én a tagországok uniós ügyekért felelős miniszterei jóváhagyják azt az ütemtervet, amelyet pénteken ismertetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az iránymutatás egyebek mellett kimondja, hogy a tárgyalások első fázisa az Egyesült Királyság "elkülönítését" fogja rendezni az EU-tól, ami jogbiztonságot ad mind az EU-nak, mind a brit állampolgároknak, mind a vállalatoknak.

Az EU kormányai fogják megállapítani, hogy mikor érik el a "kellő előrelépést" ahhoz, hogy a következő kérdés megtárgyalására továbblépjenek.

A tárgyalások második szakasza szól majd az Egyesült Királyság és az EU jövőbeli kapcsolatának átfogó keretéről, de a végső megállapodás csak azután születik meg, ha már az Egyesült Királyság "harmadik országgá" válik.

Nem lehetnek külön, bilaterális egyeztetések az Egyesült Királyság és egyes uniós tagállamok között.

Bármilyen átmeneti megállapodásnak világosan definiáltnak, időben korlátozottnak kell lennie és a hatályban lévő végrehajtási mechanizmusok tárgyát kell képeznie, valamint az unió érdekeit kell szolgálnia.

Az Egyesült Királyságnak teljesítenie kell minden költségvetési és jogi kötelezettségvállalását.

A tárgyalások célja, hogy elkerüljék az Írország és Észak-Írország közötti határ visszaállítását, és megoldást keresnek a Cipruson lévő brit szuverén támaszpontokra.

A jövőbeli kereskedelmi megállapodásnak pedig biztosítékokat kell adniuk a pénzügyi, szociális és környezeti dömpinggel elért tisztességtelen versennyel szemben.

Az általános iránymutatásokat az uniós vezetők április 29-én vitatják meg, a konkrétabb tárgyalási iránymutatásokat - amelyek alapján a Michel Barnier brexittárgyalsokért felelős vezető tárgyaló a kilépésben megállapodhat a britekkel - ezt követően dolgozzák ki, majd a május 22-i általános ügyek tanácsán elfogadják. Az ennél még részletesebb, a tárgyalások hatályára vonatkozó, konkrét szakpolitikákat lehatároló irányelvekről szóló dokumentumokat szintén később adják ki - tudta meg a Bloomberg.

Annak ellenére, hogy a cél a megállapodás, arra is megfelelő intézkedésekkel kell készülni, ha nem sikerül megállapodást elérni a rendezett brexitről - tette hozzá a tisztviselő.

A Máltán tartózkodó Tusk pénteken, Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján hosszan beszélt a javaslatról. Négy dolgot emelt ki:

  • az állampolgárok jogainak rendezését,
  • a jogi vákuum kialakulását az uniós jog hatályának megszűnése nyomán az Egyesült Királyságban,
  • a brit és uniós pénzügyi vállalások teljesítését,
  • valamint azt, hogy "rugalmas és kreatív" megoldást kell találni az ír-észak-ír határ helyzetére, miután a brit kilépéssel az ír szigeten az unió külső határa fog húzódni.

Ha ezen a négy területen sikerül haladást elérni, akkor kezdődhet meg az egyeztetés a "válás" utáni viszonyról - húzta alá Tusk.

Nem fogunk a két kérdésről párhuzamos tárgyalásokat kezdeni, ahogyan azt az Egyesült Királyságban néhányan javasolták

- hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke az MTI szerint. A tárgyalások nehezek, bonyolultak és többször konfliktusosak lesznek. Ez megkerülhetetlen. A 27 tagú Európai Unió nem fog arra törekedni, hogy megbüntesse az Egyesült Királyságot. A brexit önmagában elég nagy büntetés" - hangoztatta Tusk.