Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A végrehajtási eljárás beindítása már a küszöbön van Szlovákiában a Billa ellen, mivel nem fizeti ki büntetéseit - mondta Jozef Bíres, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (SVPS) központi igazgatója a pozsonyi Új Szó cikke szerint.

A földművelésügyi tárca információi szerint 2014 óta az élelmiszer-felügyelet ellenőrei 28 olyan büntetést osztottak ki, amelyek külön-külön meghaladták az egymillió eurót, a remélt 28 millió eurós bevétel helyett ezekből egyelőre azonban csak 1 millió folyt be. Az üzletláncoknak ugyanis csak azt követően kellett fizetniük, miután a döntés jogerőre lépett, vagyis a fellebbezésekkel a végtelenségig halogathatták a büntetés kifizetését.

A Billán kívül az elmúlt öt évben már a Tesco, a Kaufland, a COOP Jednota és a Carrefour is kapott egymilliós büntetést. A csúcstartó azonban a Billa, amely 11 milliós cechet görget maga előtt. Egy májusban életbe lépett törvénymódosítás szerint az üzletláncok csak azt követően élhetnek a fellebbezéssel, miután kifizették a büntetést. Ezen az alapon indulhat végrehajtás a Billa ellen. Kvetoslava Kirchnerova, a Billa szóvivője szerint "az üzletlánc az összes állami intézmény ellenőrzéseit és döntéseit tiszteletben tartja".