A szlovák államfő egynapos hivatalos látogatásra érkezett a szlovén fővárosba.

Mindketten a béke, a biztonság és jólét lehetőségét látjuk Európa szorosabb integrációjában - mondta Pahor (képünkön) az MTI tudósítása szerint.

A politikus szerint amennyiben Európa a különböző érdekek és lehetőségek mentén rétegződik, Szlovénia és Szlovákia is Németország és Franciaország oldalára akar állni.

Kiska szerint senkinek sem lenne szabad megosztania az EU-t, és szerinte egyértelmű jelzést kellene küldeni a csatlakozni kívánó országoknak, hogy az út nyitva áll előttük. Ellenkező esetben más országok kihasználhatják ezt, és befolyással lehetnek a tagjelölt országokra.

Oroszországgal kapcsolatban Kiska úgy vélekedett: Szlovéniában és Szlovákiában is erős az orosz propaganda. Oroszország különböző csatornákat akar használni arra, hogy kisebb blokkokra ossza az EU-t, és így nagyobb befolyást gyakorolhasson rájuk.

Pahor szerint ebben az érzékeny időszakban, amikor a nemzetközi közösség kiszámíthatósága csökken, és amikor a biztonság kockázat is nagyobb, sokkal fontosabb, hogy világosan kimondják: "kik vagyunk, és kivel akarunk biztonságosabb jövőt kialakítani".