Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szándéklevelet Andrej Logar szlovéniai ENSZ-nagykövet adta át hétfőn Mogens Lykketoftnak, az ENSZ-közgyűlés elnökének, valamint Rafael Darío Ramírez Carrenonak, a Biztonsági Tanács (BT) elnökének.

Türk 2007 és 2012 között volt Szlovénia elnöke, 2000 és 2005 között pedig az ENSZ egyik főtitkárhelyetteseként tevékenykedett. Ezt megelőzően Szlovénia ENSZ-nagykövete volt, 1998 augusztusa és 1999 novembere között pedig a legfontosabb döntéshozó szerv, a Biztonsági Tanács elnöki tisztségét is betöltötte.

A volt elnök Miro Cerar koalíciós kormányának és Borut Pahor köztársasági elnöknek a támogatását is élvezi. Türk jelölését ugyanakkor többször is nyíltan támadta a Janez Jansa volt jobboldali miniszterelnök vezette ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS). Szerintük Türk baloldaliként politikailag elfogult volt elnöksége alatt, és több alkalommal is elmulasztotta elítélni az emberi jogok megsértését, valamint a kommunista rezsim idején, a második világháborúban elkövetett háborús bűncselekményeket, miután az 1990-es években szlovén területen több tömegsírt is feltártak azokból az időkből.

A dél-koreai Ban Ki Mun ENSZ-főtitkári mandátuma ez év végén jár le. A világszervezet szokásjoga szerint a főtitkári posztra a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban - most először - a kelet-európai térség lesz soron.

A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Danilo Türk a harmadik jelölt a posztra. Macedónia Srgjan Kerimet, az ENSZ-közgyűlés korábbi elnökét, Horvátország pedig Vesna Pusic volt külügyminiszter javasolta a világszervezet vezetőjének. Utóbbi jelölését az új horvát kormány felül kívánja bírálni, Pusicot ugyanis nem támogatja Kolinda-Grabar Kitarovic államfő és az új kormány sem. Bulgária a tisztségre Irina Bokovát, az UNESCO jelenlegi főtitkárát jelölte.