Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első igazi novemberi hétvégén elborította a szmog gyakorlatilag egész Lengyelországot - derül ki az onet.pl cikkéből. Szennyezett levegőt szívtak a nagyvárosokban, többek között Varsóban, Krakkóban, Sziléziában. Wrooclawban, Poznanban, Bydgoszczban, Rzeszówban - az egyetlen kivétel a tengerpart volt.

A főváros állapota katasztrofális. Egyes érzékelők a városközpontban a megengedett szennyezési érték 400-600-szorosát mutatják. Ugyancsak rossz a helyzet Krakkóban, ahol a norma 200-szorosát mérik, de nem marad le Szilézia sem: a szennyezettségi térképeken piros jelzést kapott a normálist meghaladó 400-szoros értékekkel. Wroclaw és Poznan is 500-szoros mutatót produkált, de hasonló a helyzet a déli Rzeszówban és Lódzban is.

A Lengyel Szmog Riadó civil szervezet jelentése szerint a önkormányzatok 80 százalékának nincs hatékony rendszere a levegő szennyezettsége ellen. A  családi kályhák és kazánok a szemét elégetésével tartják meg a legjobban a hőt. A szervezet kéri a kormány, hogy lépjen fel a "környezeti bűnözéssel" szemben.

A legnagyobb gondot a házi kazánok, kályhák ellenőrzése okozza, különösen ott, ahol nincs városőrség. Bár kevesen kérdőjelezik meg a probléma nagyságát, a hatásos harchoz hatékony rendszerre lenne szükség. Hiába 20 éve tilos a szemét égetése Lengyelországban, a vajdaságok 80 százalékában nem lépnek fel a szemetet a kazánjukban vagy kályhájukban égetőkkel szemben.