A szlovén rendőrök már sztrájkoltak idén februárban. Csatlakoztak ahhoz a sztrájkhullámhoz, amelyben a közszférában dolgozók a bérek erőteljes növelését követelték. A sztrájkok mindaddig tartottak, amíg le nem mondott Miro Cerar kormányfő. Sajtóhírek szerint távozásának egyik oka éppen a munkabeszüntetések és a szakszervezetek nyomásgyakorlása volt.

Radivoj Urosevic szakszervezeti vezető a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök csak olyan feladatokat látnak el a sztrájk alatt, amelyek veszélyeztetik az emberek életét, egészségét és anyagi értékeit. Mint mondta: az újabb sztrájkról azután döntöttek, hogy szeptember 17-én megalakult az új szlovén kisebbségi kormány. Hozzátette: azt kérik a kabinettől, hogy a közszférában dolgozók szakszervezetein kívül a rendőrök szakszervezeteivel folytasson külön is tárgyalásokat.

Az új kormány komolyan veszi a rendőrök aggodalmait, és a szakszervezetek kérését prioritásként kezeli - reagált a kabinet.

Bostjan Poklukar belügyminiszter már jelezte, hogy hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel. Úgy vélte, rendkívül fontos, hogy "építő jellegű párbeszéd során megfelelő megoldásokat találjanak".

A közszférában dolgozók szakszervezetei szerint ötödik éve nőtt a hazai össztermék (GDP), ennek ellenére a 2012-ben, a gazdasági válság miatt hozott, a közalkalmazottakat sújtó bérkorlátozások még mindig érvényben vannak.

A közszférában az elmúlt években átlagban 7 százalékos volt a béremelés, és a 2012-ben hozott megszorítások egy részét is eltörölte a kormány.

A szlovén gazdaság többéves recesszió után 2013-ban mutatott először fellendülést.

A szlovén kormány makroökonómiai elemzésekkel foglalkozó hivatala (UMAT) szeptemberben 4,4 százalékra csökkentette idei tavaszi, 5,1 százalékos GDP-előrejelzését, a jövő évre várható GDP-növekményt pedig 3,8-ról 3,7 százalékra módosította.

A fotó forrása: Jure Makovec/AFP.