Az ilyen eseteknek nagy érzelmi hatásuk lehet az emberekre, azt az érzést keltik bennük, hogy a világ egyre veszélyesebbé válik, és ha utazni akarnak, nem számíthatnak olyan barátságos fogadtatásra, amilyet remélnek - mondta a CNN Moneynak a manchesteri terrortámadást kommentálva Patrick Surry, a Hopper utazási iroda vezető elemzője. A turistaúton gondolkodó emberek újragondolhatják terveiket.

Nagy-Britanniát néhány hónapon belül két csapás is érte, miután márciusban Londonban egy őrült belehajtott a tömegbe a parlament közelében, megölve négy embert. Hasonló gondot okoznak Európának az egymást követő párizsi, brüsszeli, berlini és nizzai merényletek. Ezek összességében sokakat elriaszthatnak az európai turistaúttól.

Ellentmondó jelek

A Franciaországba érkező látogatók száma négy százalékkal esett 2016-ban a 2015-ös terrortámadások miatt. Ez hozzájárult a nyugat-európai idegenforgalom zsugorodásához, miközben a világ más részein örvendetesen bővül a turizmus.

Nagy-Britannia eközben egészen más képet mutat: az utazók száma 18 százalékkal, nyolcmillióra ugrott 2017 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ez elsősorban a brexitről döntő tavaly júniusi népszavazásnak köszönhető, amelynek nyomán gyengült a font a dollárhoz és az euróhoz képest, s ezzel a szigetország olcsóbbá vált a turistáknak.

Nem, de...

Szakértők szerint a manchesteri támadás nem fogja visszafordítani ezt a folyamatot, de a bővülés tempója lassulhat. Az Euromonitor tanácsadó cég az esemény nyomán 5,1 százalékról 4,9 százalékra csökkentette a látogatók számának növekedésére adott előrejelzését. Ez azt jelentheti, hogy százezerrel kevesebben érkezhetnek a szigetországba.

Caroline Bremner az Euromonitor szakértője úgy véli, hogy ez ugyan kicsi, de ettől még kétségtelenül érezhető hatás. Nem segít enyhíteni a gondot, hogy az USA külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki a hónap elején, amelyen felhívta az Európába készülő amerikaiak figyelmét a jelentős terrorveszélyre.

Figyelembe kell venni azt is, hogy Manchesterbe jóval kevesebben látogatnak el, mint Londonba. Az Euromonitor kicsit egymillió fölé teszi a számukat. A szakértők összességében úgy vélik, hogy bár egy-egy terrorakció hatása nem túl jelentős, összeadódva már komolyan visszaverhetik az európai idegenforgalmat.