Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kétnapos tanácskozás zárónyilatkozata hangsúlyozza, hogy a világhálón egyre tevékenyebb terrorista szervezetekkel éppen a világhálón, vagyis az interneten kell szembeszállni - írta az MTI.

A terrorista szervezetek interneten terjesztik ideológiájukat, itt toboroznak új harcosokat, buzdítanak támadásra és ezek megvalósításához útmutatást is adnak, valamint a világhálón gyűjtenek pénzt tevékenységük finanszírozására. "Ezért minél sürgősebb összefogásra van szükség kormányok, az ipar és a civil társadalom között az internet használatával visszaélő terrorista szervezetek leállítására" - szögezi le a G7-csúcs végén kiadott dokumentum.

Gerard Colomb francia belügyminiszter a találkozót záró sajtótájékoztatón kijelentette, az internet az emberek közötti kapcsolattartás és a béke jegyében jött létre, mára viszont "a gyűlölet és a terror eszközévé vált".

Az Ischia szigetén rendezett belügyminiszteri találkozó témája a migráció és a terrorizmus volt kiemelt figyelemmel a kiberbiztonságra és az idegen harcosok Európába való visszatérésére.

A találkozón részt vett Dimitrisz Avramopulosz, az EU belügyi és migrációs, és Julian King biztonságért felelős biztosa,valamint az Interpolt vezető Jürgen Stock. Ezen kívül első alkalommal a G7-csúcsok történetében a megbeszéléseken jelen voltak az internetes óriásvállalatok, közöttük a Microsoft, a Google és a Twitter vezetői is.

Marco Minniti olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) fokozatos felszámolása nem jelenti a terrorizmus végét. Megjegyezte, hogy a kormányok közötti együttműködés elengedhetetlen az idegen harcosok visszatérésének megakadályozására. Hozzátette, hogy az IÁ terrorista szervezetéről és az idegen harcosokról való információgyűjtést a szíriai Rakka városában kell kezdeni, amely három évig az IÁ fővárosa volt, és ezért információs "aranybányának" számít.