Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatóságok 2014 júniusa óta 13 potenciális terrorakciónak vették elejét, és ötszáz terrorellenes nyomozás van folyamatban - modnta Mark Rowley, aki hétfőtől kampányt indított a lakosság aktív bevonására a terrorcselekmények megakadályozását célzó információszolgáltatásba. A legnagyobb kockázatú merénylettervek harmadának felderítéséhez a lakosság bejelentései is hozzájárultak.

Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szerint a hatóságok 2014 óta átlagosan csaknem minden nap őrizetbe vettek egy-egy embert terrorcselekmények előkészítésének gyanújával. (Nemrég kiderül, hogy Németországban is új támadásra készülnek.)

Mark Rowley szerint az Iszlám Állam elleni katonai fellépés sikere nem jelenti a terrorizmus felszámolását, és hiba lenne azt feltételezni, hogy a fenyegetettség csak e dzsihadista terrorszervezettől ered. Szerinte a legnagyobb fenyegetést továbbra is az Iszlám Állam jelenti, de a brit szolgálatok változatlanul veszélyforrásként tekintenek az al-Kaida terrorhálózatra, valamint a szélsőjobboldali terrorizmus kockázatára is - írja az MTI.

Az elhárító ügynökségek figyelme a meglehetősen egyszerűen végrehajtható késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a lőfegyverrel elkövetett terrorcselekmények lehetőségéig terjed - fogalmazott a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka.

Mark Rowley elmondta, hogy Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

A Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettesének tájékoztatójával egy időben adta ki átfogó jelentését az elmúlt két évtized nagy-britanniai iszlamista terrorcselekményeiről a Henry Jackson Society nevű londoni társadalmi-politikai kutatóműhely. Az intézet adatai szerint az iszlamista szélsőséghez köthető terrorveszély zöme nem külföldről, hanem belülről fenyeget: a vizsgált időszakban végrehajtott iszlamista indíttatású támadások 72 százalékát Nagy-Britanniában született és felnőtt brit vagy kettős állampolgárságú terroristák követték el.

A tanulmány megállapítja azt is, hogy az iszlám hitre áttérők részaránya az iszlamista indíttatású merényletek elkövetői között 16 százalék, négyszerese az áttértek arányának a teljes brit muszlim lakosságon belül.