Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen - jelentette a BFM francia hírtelevízió az MTI szerint.

Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy "rendőrségi akció van folyamatban" Trebes-nél. A környéket teljesen lezárta a rendőrség.

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. Az Index fél 1-kor arról számolt be, hogy a túszejtő állítólag az Iszlám Állam nevében követte el a támadást. A hatóságok terrortámadásként kezelik a helyzetet.

Frissítés: A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 30 év körüli, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok. A férfi állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követeli - írta később az MTI párizsi tudósítója.

A Le Figaro szerint három csendőrségi helikoptert is a helyszínre küldtek, és a France Infónak nyilatkozó szemtanúk szerint 200-300 csendőr is a boltnál van - írja az Index.

Később arról számoltak be, hogy legalább két ember meghalt a támadásban. Ezután a trèbes-i polgármester arról számolt be, hogy a túszejtővel már csak tárgyalóként egy csendőr maradt a szupermarketben, a többi túsz kiszabadult.

Eric Cabanis/AFP
Kép: AFP

A Le Parisien tudósítása szerint körülbelül 20-25 ember a támadás elején ki tudott menekülni. Az egyik szemtanú azt mondta, a férfinél gránátok, pisztoly és kések voltak. Azt kiabálta, hogy "Allah Akbar", amikor lövöldözni kezdett, majd a Szíriában végrehajtott francia légicsapásokról beszélt.

A Le Figarónak egy másik helyszínen lévő férfi azt mondta, hogy amikor a lövöldözés elkezdődött, egy hűtőszekrényben bújtak el. Egy órát várakoztak ott, majd a támadó mögött kiszöktek egy vészkijáraton.

A csendőrség és a rendőrség vezetője azt mondták, hogy a helyzet egyelőre még nem rendezett.

A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel.

Komoly a helyzet

Édouard Philippe miniszterelnök "komolynak" nevezte a helyzet. "Carcassonne közelében egy férfi elbarikádozta magát egy szupermarketben túszokkal. Ez komoly helyzet" - mondta a kormányfő a kelet-franciaországi Mulhouse-ban - írta az MTI tudósítója.

Franciaországban a 2015 januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta legmagasabb szintű a terrorkészültség, mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken.

Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben, amelyeknek nagyon gyakran a rendőrök és a katonák a célpontjai. A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány, és ezt a parlament hatszor meghosszabbította. A rendkívüli állapotot 2017. november 1-én feloldották, de a rendőrség állandó jelleggel megkapta az új terrorelhárítási törvény kereteiben a rendkívüli állapot idején rendelkezésére álló jogkörök nagy részét.

A nyitókép forrása: MTI/AP/La Depeche Du Midi.