A hivatalos tájékoztatón túl sem a német, sem a magyar fél nem szivárogtatott ki háttérinformációkat arról, mi hangzott el Angela Merkel kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóján. A klubrádió hosszas keresés után a Frankfurter Rundschau című, alapvetően szociáldemokrata szemléletű lap weboldalán talált friss magyar vonatkozású kommentárt, azzal a címmel, hogy "Dobjátok ki végre Orbán Viktort".

A szerző, Ulrich Krökel párhuzamot von aközött, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) visszalépett a kancellárjelöltség lehetőségétől és kilátásba helyzete a CDU pártelnöki tisztségéről való lemondását, illetve aközött, hogy Orbán Viktor nyíltan vállalja, hogy illiberális államot épített ki Magyarországon. A Frankfurter Rundschau publicistája szerint AKK visszalépésében jelentős szerepet játszott a CDU és az Alternatíva Németországnak (AfP) párt együttműködése Türingia tartományban, miközben ez a párt bálványozza azt az "illiberális demokráciát", amelyet Orbán képvisel.

A széle és a közepe

A német lap kifogásolja, hogy Merkel éppen akkor fogadja Orbánt, az "AfD bálványát", amikor az utóbbi szerepet játszott a kancellár pártja, a CDU vezetői válságának kirobbanásában. A keresztény polgári Európai Néppártnak (EPP) ugyanaz a baja a Fidesszel, ami a CDU-nak az AfD-vel: nem tudja, hol húzza meg a határt a radikális és a mérsékelt jobboldali politika között. Attól tartanak, hogy ha túlságosan elhatárolódnak a radikális programtól, akkor a konzervatív szavazók egy része átpártol az olyan pártokhoz, mint a Fidesz vagy az AfD.

Ugyanakkor ha a mérsékelt pártok, mint az EPP és a CDU nem határolódnak el eléggé a radikális politikától, akkor az ingadozó, centrista szavazókat veszíthetik el. A Frankfurter Rundschau publicistája szerint megkönnyítheti a választást, hogy az illiberális program csak a radikális kisebbség igényeire ad rövid távú választ, míg a centrumpolitika - amely megfelel az értékekhez kötődő konzervatívoknak - a mérsékelt jobb- és baloldali többség igényeire keres hosszabb távú megoldásokat. Ezért az EPP pártjainak, köztük a CDU-nak fel kellene ismerniük, hogy Orbán pártja, a Fidesz nem való közéjük - vélekedik Ulrich Krökel.