Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Némi meglepetésként könyvelhették el a lengyel onet.pl portál olvasói, hogy ki vezeti a politikusok legfrissebb népszerűségi listáját. A társadalmi bizalom aranyérmes helyén - nem először - Donald Tusk volt kormányfő áll, aki régóta nem hazájában, hanem az Európai Unió brüsszeli központjában politizál, az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

A Jog és Igazságosság vezette kormány különböző ügyekben többször is tanúként az ügyészségre citálta, aki mindig eleget is tett ennek. Emellett hónapok óta olyan cikkek jelennek meg a lengyel médiában, amelyek szerint a lengyel vezetés nem fogja támogatni, hogy további tisztségeket vállaljon az uniós bürokráciában. Úgy tűnik, azonban, hogy a lengyelek mégiscsak büszkék arra, hogy honfitársuk az EU egyik legmagasabb beosztású tisztviselője.

A bizalmi index második helyén Mateusz Morawiecki áll áll, utána következik Andrzej Duda köztársasági elnök. És itt jön egy kínos meglepetés a kormánynak. Éppen hogy csak lemaradt a dobogóról valaki, aki sosem szerepelt a népszerűségi listákon. A Legfelsőbb Bíróság első elnökéről, Malgorzata Gersdorfról van szó, akit a varsói vezetés kényszernyugdíjazni akar, ám ő felvette ez ellen a harcot.

A lengyelek legkevésbé a volt hadügyminiszterben, Antoni Macierewiczben bíznak, aki megszállottan hisz abban, hogy tíz évvel ezelőtt merényletet követtek el az akkori államfőt, Lech Kaczynskit szállító kormányrepülőgép ellen. A gép az oroszországi Szmolenszk mellett zuhant le a rossz időjárásban.

A fotó forrása: John Thys/AFP