A fogyasztói hangulatindex 98,2 pontra emelkedett a novemberi 93,8 pontról. A decemberinél jobb adatot utoljára 2004 januárjában mértek. Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 85,2 pontról 89,5 pontra emelkedett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 107,3 pontról 111,9 pontra nőtt.

A fogyasztók arra számítanak, hogy az elnöké választott Donald Trump gazdaságpolitikája a növekedés erősödését eredményezi, ami újabb munkahelyeket teremt. A megelőlegezett bizalom, a kedvező várakozások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy élénküljön a gazdaság már azelőtt, hogy változna a jelenlegi politika - mutatott rá Richard Curtin, a felmérés vezetője.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

Még egy jó hír

A fogyasztói bizalom alakulása mellett egy másik kellemes meglepetést okozó makroadat is napvilágot látott, ugyanis a vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban novemberben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 5,2 százalékkal növekedett az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 592 ezerre - négyhavi csúcsra - emelkedett az egy hónappal korábbi 563 ezerről. Elemzők 2,1 százalékos emelkedést vártak novemberről az októberi 1,5 százalékos csökkenés után.

Tavaly novemberhez képest 16,5 százalékkal volt magasabb az évesített eladási szám. A novemberben vásárolt új házak mediánára 305 400 dollár, átlagára pedig 359 900 dollár volt. November végén 250 ezer új lakás várt vevőre, így a jelenlegi eladási szint mellett 5,1 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére az előző havi 5,2 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

A vártnál erősebb novemberi eladási adatnak feltehetően az az oka, hogy a jelzáloghitel-kamatok emelkedésének kilátásai a vásárlás előbbre hozatalára késztette a fogyasztókat.

Emelkedésnek indultak a kamatok

A jelzáloghitel-kamatok emelkedésnek indultak, miután Donald Trump győzött a november 8-ai amerikai elnökválasztáson. Azóta a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata mintegy 70 bázisponttal 4,30 százalékra, 2014 áprilisa óta a legmagasabb szintre kúszott fel. A nagyobb kamatok kilátása pedig arra ösztökélte a bizonytalankodó vásárlókat, hogy mielőbb döntsenek, még mielőtt tovább drágulnak a hitelek.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak 9,5 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.