Tavaly február óta folyamatosak a tüntetések Romániában az aktuális szociáldemokrata kormány és annak intézkedései ellen: az ország vezetése már a harmadik miniszterelnökét fogyasztja el a ciklusban, több igazságügyi törvényt változtattak volna meg, hogy csökkentsék a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) jogkörét a politikusok vizsgálatára.

Két vitatott jogszabálymódosítást is elfogadtak, illetve beterjesztettek: a kormánypártok decemberben a bíróságok és ügyészek előmeneteli rendszerét írták át, ami az ellenzék és a tütnetők szerint politikai kontroll alá vonná az igazságszolgáltatást. A másik sokat kritizált decemberi tervezet a 200.000 eurónál kisebb értékű hivatali visszaéléseket venné ki a bűncselekmények közül, de szűkítené a megvesztegetés definícióját és csökkentenék az ez után kiszabható büntetés mértékét is - írja a helyi lapokból összeállított lapszemléjében a Mérce.hu.

A portál idézi a tüntetők transzparenseit és jelmondatait is, eszerint a "Mindannyian az igazságszolgáltatásért", "#Ellenállás", "A lopás és az ostobaság vezeti az országot" feliratú táblákkal vonultak utcára csaknem 50 ezren Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron ötezren, Iasiban 3500-an. Romániában nagyon fontos szervezet a DNA: több regnáló miniszterelnököt, minisztert, államtitkár, képviselőt is polgármestert eljárás alá vontak korrupciós ügyek miatt.

Január közepén mondott le utoljára román kormányfő: Mihai Tudose miniszterelnöktől a szociáldemokrata párt végrehajtó bizottsága vonta meg a támogatását. Ennek egyik oka, hogy akasztással fenyegette azokat a székelyeket, akik kiteszik a székelyzászlót, de közrejátszottak a párton belüli botrányok és hatalmi harcok is. Helyére Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek Klaus Iohannis államfő.