Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus elejétől ellenőrzik a szlovák állami állatorvosok az összes tojójérce tenyésztőt, akik a szlovákiai és európai piac számára adnak el tojásokat. A földművelésügyi minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa elmondta, hogy összesen 146 baromfiudvar 64 tenyészetét ellenőrizték - írta az InfoRádió.

Az engedélyezett tojótyúkok tartásával foglalkozó baromfitenyésztő gazdaságok egyikében sem találtak szennyezett tojást. Az ellenőrök nem állapították meg a fipronil használatát. Az összes szlovákiai baromfiudvar veszélytelen- jelentette ki a minisztérium illetékese.

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság az ellenőrzések során az ektoparaziták ellen használt gyógyszerek használatát vizsgálta.

A hatóság azokat a szereket ellenőrizte, amelyben előfordulhatott volna az említett rovarirtó szer. Kiderült, hogy a gazdák csak hat esetben használtak ektoparaziták elleni gyógyszereket. Ezek mind olyan gyógyszerek, amelyek használata engedélyezett Szlovákiában és természetesen nem tartalmazzák a fipronil nevű tiltott szert.

A fipronil bolhák, tetűk és kullancsok elleni készítmények alkotóeleme. Ha felnőtt korú kisebb mennyiségű szennyezett tojást fogyaszt, az nem kellene, hogy egészségügyi problémát okozzon. Gyermekeknél nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén máj-, vese és pajzsmirigy-károsodás kockázata állhat fenn. Az állatorvosok tovább folytatják a tojás, hús és tojásalapú keverékek célirányos ellenőrzését.