Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bevándorlással foglalkozó stratégiai elemző központ (GASIM) elemzése alapján továbbra is Líbia az EU felé irányuló migráció legfőbb csomópontja, és nem csillapodik a menekülthullám, holott az EU-ba igyekvő emberek már útjuk megkezdése előtt tisztában vannak azzal, mennyire súlyos állapotok uralkodnak az országban.

A líbiai táborokban elsősorban kelet-afrikai embereket zsákmányolnak ki az embercsempészek, akik szisztematikusan és az elképzelhető legsúlyosabb formákban megsértik az emberi jogokat. Mindennaposnak számít, hogy kivégeznek embereket, ha nem tudnak fizetni, és a kínzás, a nemi erőszak és a zsarolás mellett az is bevett gyakorlatnak, hogy magukra hagyják őket a sivatagban.

A Welt am Sonntag felidézte, hogy német diplomaták már az év elején arról írtak belső feljegyzésekben, hogy a líbiai táborokban a nácik lágereit idéző állapotok uralkodnak. A német kormány az utóbbi időben a helyzet javítására törekszik.

Ezzel kapcsolatban Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter a Welt am Sonntag testvérlapjában, a Die Weltben szerdán közölt közös írásában kiemelte: nem lehet arra számítani, hogy "néhány csempészbanda elfogásával vége szakad az áradatnak", ezért a Líbiába irányuló "irreguláris migráció" megakadályozása érdekében az EU-nak "meg kell próbálkoznia a beavatkozással" az ország déli határvidékén, méghozzá a folyamatok "irányításának" céljával.

Álláspontjuk szerint törődni kell az EU-ba igyekvő emberekkel, akik Líbiában tartózkodnak és azokkal is, akik még mindig folyamatosan érkeznek az országba. "Ezek az emberek nem maradhatnak Líbiában", a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) irányításával, európai támogatás mellett vissza kell juttatni őket hazájukba.

Az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló migrációs hullám Olaszországban éri el a közösség területét, ahová a Welt am Sonntag adatai szerint az idén eddig mintegy 89 ezer menedékkérő érkezett. Ez csaknem 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az érkezők 95 százaléka Líbiából indult útnak, további 3 százalék pedig Törökországból - áll a beszámolóban, amely szerint Egyiptomból már alig indulnak menekülteket szállító hajók.

(Martin Schulz német kormányfőjelölt álláspontjáról itt olvashat.)