A nem hivatalos végeredmény szerint az ellenzék jelöltje szerezte meg a főpolgármesteri széket - közölte vasárnap isztambuli sajtótájékoztatóján Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese.

Yavuz szerint az eredmény mögött szervezkedés áll.

Az isztambuli kerületek egy részében kedd óta zajló újraszámlálás eredményeképpen az először érvénytelennek minősített szavazatok 70 százalékát már újra feldolgozták. A kormánypárti induló, Binali Yildirim szavazatai 4334-el nőttek, így a két fő jelölt közötti különbség 16 ezer 442-re csökkent - tette hozzá a politikus az MTI szerint.

Véleménye szerint az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó - hangoztatta.

Az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva először kedden nyújtott be fellebbezést az isztambuli eredmény ellen. Az AKP elnökhelyettese jelezte: a kormánypárt semmilyen olyan lépést nem tett a választást követően, amely jogellenes lenne, és a végsőkig élni fog minden törvényes lehetőséggel, hogy eloszlassa a csalás lehetőségével kapcsolatos gyanút.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP másfél évtized után elveszíteni látszik Isztambult és a fővárost, Ankarát is, bár utóbbit nagyobb, csaknem négy százalékos lemaradással.

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, a két fő esélyes között eredetileg mindössze 24 808 voks lett a különbség. Yildirim a szavazatok 48,51, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu a 48,79 százalékát szerezte meg. A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.