Nem hogy elmulasztották aláírni történelmi megállapodásukat az óriási gazdasági lehetőségeket ígérő csendes-óceáni szabadkeresdelmi övezet (TPP) létrehozásáról a kezdeményezésben részt vevő államok, de még arról sem tudtak megállapodni hétfőn, hogy mikor kezdik újra az egyeztetéseket - jelentette a Voice of America bankoki tudósítója. A terv az volt, hogy a hét végén Hawaiin rákerülnek a szignók a 12 országot összefogó partnerségi egyezményre.

Ez azonban elmaradt, s így életbe lépnek azok a forgatókönyvek, amelyekre jó előre figyelmeztettek a szakértők: választási időszakok kezdődnek több országban, ami évekkel eltolhatja a tárgyalások újrakezdését. Kanadában - a 12 részt vevő ország, USA, Japán, Ausztrália, Peru, Malajzia, Vietnam, Új-Zéland, Chile, Szingapúr, Kanada, Mexikó, Brunei egyikében - október második felében lesznek parlamenti választások, és az ezt megelőző kampány már a hét végén elkezdődik.

Senki sem fog dönteni

Ebben az időszakban aligha várható, hogy az ottawai kormány engedményeket tegyen a tejtermékkel kapcsolatos vitapontban - hangsúlyozza Deborah Elms, az Asia Trade Center tanácsadó cég igazgatója. Ez a néhány hónapos kiesés azonban éppen kitölti az időt az amerikai előválasztási kampány 2016. januári kezdetéig hátra van.

A szerződésre rá kell bólintania a washingtoni kongresszusnak is, ám a karácsonyi vakáció előtt erre aligha jutna ideje, ha addigra el is készülne a dokumentum. A választási évben aztán nincs olyan politikus, aki ebben az ügyben felvállalná a döntés felelősségét.

Ausztrál és japán források szerint a felek még egyszer találkozni akarnak a következő hetekben, ám a hét végi tanácskozás ideges hangulata alapján nehezen elképzelhető, hogy dűlőre jutnak egymással. A nézeteltérések nagyságát mutatja például a gyógyszerekkel kapcsolatos adatvédelem kérdése.

Az USA, amelynek nagy gyógyszergyártói vannak 12 éves védelmet akar a szabadalmi védettséget élvező szerek esetén, míg a generikusgyártásban érdekelt Ausztrália és Új-Zéland 5-öt. Japán 8 éves kompromisszumot javasol.

Minimum kétéves késés jöhet

Nem ilyen kényelmes a szigetország helyzete egy másik vitatémában. Mexikóval ugyanis éppen Japán került szemben, miután a latin-amerikai ország autóipari beszállítóként nehezményezi a japán autógyártók kiváló kapcsolatait Thaifölddel, amely - legalábbis az első körben - nem lenne tagja a TPP-nek.

Elms összességében meglehetősen sötéten látja a lehetőségeket. Ha nem történik valami csoda, a felek egyszeriben nem bukkannak rá a mindegyikük számára elfogadható kompromisszumokra, akkor 2017-re tolódhat ki az egyezményről folytatandó tárgyalások folytatása. És ez nehéz kezdet lesz, mert az asztal körül új kormányok emberei ülnek majd, akik új szempontokat követhetnek, felbontva az eddig elért megállapodásrészeket is.