A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben talált nagy mennyiségű lóhúst. Az FSA közölte, hogy tesztjei alapján a Findus egyes marhahúsos lasagne-készítményei, amelyek forgalmazását a cég már a hatóság csütörtöki bejelentése előtt leállította, valójában 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak. Az alapanyag a Findus tájékoztatása szerint egy francia beszállító cégtől érkezett. Az érintett termékcsaládot az összes nagy brit szupermarket-hálózat árulta, és kapható volt kisebb élelmiszerboltokban is.

Az FSA kérte a vásárlókat, hogy ha vettek ebből a húskészítményből, azt ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza abba az üzletbe, ahol vásárolták. A hatóság csütörtöki felhívása szerint a lóhús jelenléte önmagában nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot. Ugyanakkor az FSA elrendelte annak megvizsgálását, hogy a lasagne-készítményekbe kevert lóhús nem tartalmazta-e a phenylbutazone nevű állatgyógyszert. A szer az FSA tájékoztatása szerint az emberi szervezetbe jutva nagyon ritka esetben súlyos vérképzőszervi megbetegedést okozhat, ezért az e gyógyszerrel kezelt állatok húsként forgalmazása tilos Nagy-Britanniában.

A lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott. Azóta kiderült, hogy ezeknek a hamburgertermékeknek az alapanyagát a készítmények nagybani forgalmazója, az írországi székhelyű Silvercrest egy lengyelországi termelőtől vásárolta.

A Tesco - a legnagyobb brit áruházlánc - azonnali hatállyal bevonta üzleteiből az összes olyan terméket, amelyek az érintett beszállítótól származtak, és - példátlan módon - fizetett újsághirdetésekben kért elnézést nagy-britanniai vásárlóitól a lóhússal kevert marhahúskészítmények árusításáért. A Tesco felmondta szerződését is a Silvercresttel, miután kiderült, hogy a beszállító cég a szupermarket-hálózat tudta és engedélye nélkül vásárolt a lengyel termelőtől.