Az illetékes emlékeztetett arra, hogy idén a konfliktusban már egymillió ember vált hajléktalanná az ország szinte teljes területén egyre erősödő harcok miatt.

El Hillo nagyobb nemzetközi segítségnyújtást sürgetett a súlyosan alulfinanszírozott segélyezési erőfeszítések terén, amelyek arra irányulnak, hogy a szíriaiakat ahol csak lehetséges, hazájukban tartsák, és figyelmeztetett arra, hogy az előrejelzések szerinti kemény tél még több szenvedést hozhat.

"Amíg valami nagyobb dolog nem történik a konfliktus politikai eszközökkel történő megoldására, a Szíriából és szomszédjaiból elindult emberáradat több hónapig fog áramlani" - hangoztatta El Hillo a Reuters brit hírügynökségnek Damaszkuszból adott interjújában.

"Európa szembe fogja találni magát egy olyan menekülthelyzettel, amely hasonló volt ahhoz, amely az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 1950-ben történt létrehozásához vezetett" - figyelmeztetett, utalva a második világháború utáni hontalanok tömegére.

A szíriai konfliktusban 250 ezer ember halt meg 2011 óta, a szíriaiak fele kényszerült otthona elhagyására, ami négymillió menekültet és mintegy 7,6 belső menekültet eredményezett.

Biztosan feltételezhetjük, hogy több ember fog elindulni Európába, mivel erejük határához érkezik azon országok - Libanon, Jordánia, Irak, Törökország, Egyiptom - egy része, amelyek nagylelkűen befogadták a menekülteket - hangsúlyozta az ENSZ-illetékes.

Szíria szomszédjai fogadták be a legtöbb menekültet, Törökországban 1,9 milliót, Libanonban 1,1 milliót, Jordániában 630 ezret regisztráltak.

El Hillo több nemzetközi támogatást sürgetett annak érdekében, hogy a szíriaiakat, ahol csak lehetséges, hazájukban tartsák. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Világélelmezési Programnak (WFP) egyetlen dollárja sem lesz arra, hogy 5 millió embernek élelmiszert biztosítson Szírián belül november elsejétől.

Idén 2,9 milliárd dollárra lenne szükség a szükségeltek fedezésére Szíriában, ám csak 908 milliót sikerült a felhívások által biztosítani. Az év hátralévő részében minimálisan 738 millió dollárra lenne szükség.

"Még mindig van lehetőség arra, hogy segítsünk sok szíriait hazájában tartani. Különben ez az +embervonat+ minden irányba - Európába is - száguldani fog" - hangoztatta El Hillo.