Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

David Cay Johnston Pulitzer-díjas újságíró elárulta, hogyan jutott hozzá Donald Trump 2005-ös adóbevallásának első két oldalához, amelynek nyilvánosságra kerülése bombaként robbant az amerikai médiában kedden - írta a Huffingtonpost. Ajtajának kémlelőablakán keresztül dobták be neki. Ez, amúgy nem rendkívüli dolog.

Az már érdekesebb, hogy Johnston szerint jó eséllyel maga Donald Trump a feladó. Bár erre konkrét bizonyítéka nincs, ám igen-igen régóta kíséri figyelemmel az ingatlanmágnásból lett elnök életútját, aminek alapján nyugodtan vállalja ezt a kijelentését. Az elmúlt évtizedek alatt Trump számtalanszor manipulálta a sajtót kiszivárogtatásokkal, ha ez volt az érdeke.

Régi módszer

Korábban októberben került nyilvánosságra egy dokumentum az akkori elnökjelölt adóügyeiről, nevezetesen 1995-ös adóbevallásának néhány oldala jutott el a New York Timeshoz és a The Daily Newshoz. Az információt az előbbi hozta nyilvánosságra, rámutatva arra, hogy az ingatlanmágnás közel egymilliárd dolláros veszteséget szenvedett el abban az évben, amelyet az ingatlanbefektetőkre vonatkozó kivételes szabályok szerint tíz éven át leírhatott az adójából.

Johnston arra is utalt keddi nyilatkozatában, hogy Trump szivárogtathatta ki a húsz évvel ezelőtti papírokat a Timesnak - hogy az illegális információkat nyilvánosságra hozó liberális sajtó áldozatának tüntesse fel magát -, továbbá szintén ő juttathatta el felesége, Melanie modell korában készült pikáns fotóit a médiához, amivel macsó imázsát erősíthette. Mindkét információval elérte, hogy róla szóljon a közbeszéd.

Jó sztori, de...

Tény, hogy a most megjelent papírok pozitív képet festenek az elnökről. Míg az 1995-ös adóbevallása arra utalt, hogy tíz éven át akár az összes adóját leírhatta veszteségeivel szemben, a 2005-ös bevallás szerint legalábbis ebben az évben befizetett a közösbe. Másrészt az új sztori eltereli a figyelmet az Obamacare leépítéséről, amellyel az új adminisztráció több tízmillió kispénzű embert foszt meg az egészségügyi ellátástól.

A Johnston véleményét kommentáló újságírók felhívják a figyelmet arra, hogy a papírokon szerepel a "client copy" felirat, ami arra utal, hogy Trump példányáról van szó, ám mások szerint az adóhivatal dolgozói közül nagyon sokan hozzáférhettek a dokumentumhoz.

Johnston véleményét árnyalja az is, hogy Donald Trump ügyeinek nyomon követése alapján nincs valami jó véleménnyel az ingatlanmágnásról. Korábban azt mondta, hogy ha Trumpot elnökké választják, akkor ő lesz az USA első olyan első embere a modern időkben, aki mély, folyamatos kapcsolatot tartott volt gengszterekkel, szélhámosokkal, drogkereskedőkkel és elítélt emberekkel.

Hosszú vadászat

Akár megalapozottak az újságíró gyanúi, akár nem, tegnapi megszólása és az újabb adópapírok feltűnése tovább bővíti Trump adóügyeinek homályos történetét. Lehet, hogy ezek a szövegek nem azok a hatalmas leleplező dokumentumok, amelyekre a média vár, ám napvilágra kerülésük így is értékes információ.

Trump arra hivatkozva kerüli adóbevallásai nyilvánosságra hozatalát - megtörve ezzel az amerikai elnökök negyven éve követett nyíltságát ez ügyben -, hogy adóvizsgálat folyik vele szemben. Ez azonban valójában nem törvényes akadálya bevallásai közzétételének. Megfigyelők szerint a 2005-ös papírok megjelenésében az a legérdekesebb, hogy Trump adóügyeinek egy dokumentuma egyáltalán eljuthatott egy újságíróhoz.