Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentum szerint a döntéshozók a legutóbbi kamatdöntő ülésen hamarosan bekövetkező további kamatemelésekről is tárgyaltak - idézi az MTI.

Mindazonáltal a jegyzőkönyv szerint a bizottság utalt a kereskedelmi feszültségekkel kapcsolatos növekvő aggodalmakra és a konfliktusok eszkalálódásának esetleges negatív gazdasági hatásaira is.

A nyíltpiaci bizottság legutóbb a júniusi ülésen, idén immár másodjára, illetve 2015 decembere, a kamatemelési ciklus elindulása óta hetedik alkalommal megemelte az irányadó dollárkamatot. Az emelés a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázispont volt. Az irányadó kamatsáv így 1,75-2,00 százalék lett.

A nyíltpiaci bizottság legutóbbi, augusztus elsején zárult kétnapos ülésén a FOMC egyhangúlag döntött a kamatok változatlanul hagyása mellett. A döntés indoklásában azonban a gazdasági növekedési kilátásokról alkotott optimistább megítélésével a kamatok további emelésére tett egyértelmű jelzést. A Fed úgy látja, hogy a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások is "erőteljes mértékben" növekednek.

Ősszel és télen emelhetnek

A Fed korábbi döntéseit követően közöltek szerint a monetáris döntéshozók arra számítanak, hogy idén még két alkalommal, jövőre pedig háromszor emelhetik a kamatot. Idén legnagyobb valószínűséggel szeptemberben és decemberben hajthat végre újabb 25 bázispontos emelést a Federal Reserve. A döntéshozók által tett eddigi jelzések alapján az év végére 2,4 százalékos átlagos irányadó kamatszint várható. (Donald Trump elnök hétfőn nemtetszését fejezte ki a Fed kamatemelései miatt.)

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést, és felpörgesse az inflációt.
Randy Frederick, a Charles Schwab vezető közgazdásza a Reutersnek nyilatkozva elmondta: a jegyzőkönyvben közöltek nem térnek el az elemzői várakozásoktól, a következő kamatemelés szeptemberben történhet.

Képünk forrása: Pixabay