Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pam Bondi államügyész hallgatásba burkolódzik, nem nyilatkozik és elérhetetlen a sajtó számára. Szóvivője annyit közölt, hogy az ügyésznő újraválasztását támogató "És igazságot mindenkinek" nevű politikai csoport 25 ezer dollárt kapott Donald Trump egyik családi alapítványától. A New York-i milliárdos ezzel vélhetően megsértette a jótékonysággal foglalkozó alapítványok politikai szerepvállalását szabályozó törvényeket.

Az adományról szóló csekk 2013 szeptemberében érkezett meg a csoport számlájára, négy nappal azt követően, hogy Pam Bondi bejelentette: hivatala még fontolgatja, hogy csatlakozzék-e ahhoz a New York-i vizsgálathoz, amely szintén a Trump Egyetem körüli feltételezett visszaéléseket igyekezett feltárni. Nem sokkal később Bondi hivatala megtagadta az eljárás megindítását Trump ellen, arra hivatkozva, hogy nincs elégséges megalapozott bizonyíték hozzá.

Mivel az államügyész elhárít minden interjút, helyette egyik tanácsadója, Marc Reicheldelfer nyilatkozott több amerikai médiumnak, köztük a Slate internetes portálnak, s elmondta, hogy Bondi "több héttel" korábban beszélt Trumppal, mint hogy bejelentette volna, hogy fontolgatja a New York-i hatóságokkal történő együttműködést. Különben is - tette hozzá a tanácsadó - maga az államügyész semmit sem tudott a hivatalához benyújtott Trump elleni panaszokról.

Sajtókommentárok megjegyzik, hogy Trump adománya különös jelentőséget kap azok után, hogy a milliárdos nyíltan beszélt arról: kap is és vár is előnyöket azoktól a politikusoktól, akiknek pénzt ad. "Amikor akarok valamit, meg is kapom. S amikor telefonálok, megcsókolják a fenekemet. Ez az igazság" - idézte az AP hírügynökség Trumpnak a Bondi-ügy kapcsán még januárban, egy iowai kampánygyűlésen mondott szavait.

Az Orlando Sentinel című lap, amely a Pam Bondinak adott adományról először hírt adott, azt állítja: nem Bondi az egyetlen, republikánusokkal rokonszenvező államügyész, aki leállított vizsgálatokat Trump ellen. 2010-ben Greg Abbott, texasi államügyész állította le a Trump Egyetemmel kapcsolatos vizsgálatokat, arra hivatkozva, hogy a panaszok után az oktatási intézmény Texasban többé nem szervezett kurzusokat. Három esztendővel később Donald Trump 35 ezer dollárral támogatta Abbott politikai karrierjét. Az egykori államügyész ma Texas kormányzója.

Az elnökjelöltségért folyó kampányban mind Pam Bondi, mind Greg Abbott nyíltan is támogatásáról biztosította Donald Trumpot.