Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mnuchin a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban hangsúlyozta: "végrehajtjuk a védővámok bevezetését, dolgozunk rajta". "Ahogyan Trump elnök fogalmazott, nem félünk a kereskedelmi háborútól, de nem ez a célunk" - írta az MTI tudósítója.

A pénzügyi tárca irányítója szerint Washington bizonyos kérdésekben megegyezésre juthat Pekinggel, de a vámtarifák bevezetését nem halasztják el. Hacsak nem születik "elfogadható egyezség".

Steve Mnuchin interjúja előtt, vasárnap délelőtt a CBS televízió szokásos politikai vitaműsorában nyilatkozott Joni Ernst, iowai republikánus szenátor. A középnyugati agrárállam politikusa azt hangsúlyozta, hogy Iowának és más középnyugati államoknak kifejezetten kárt okoznának a védővámokra adott kínai válaszintézkedések. A szenátor-asszony leszögezte: "egy kereskedelmi háborúból senki nem kerülhet ki győztesen".

Iowa az Egyesült Államok legnagyobb sertéstenyésztője és -exportőre is, legfőbb piaca éppen Kína. De nemcsak a sertéstenyésztők éreznék meg a pekingi válaszlépések következményeit, hanem a szójatermesztők is. Az amerikai szójatermés egyharmadát Kína vásárolja fel.

Donald Trump a múlt héten írta alá azt a memorandumot, amely mintegy 60 milliárd dollár értékben vet ki védővámot kínai portékákra. Az elnök 60 napot adott a pénzügyminisztériumnak a vámmal sújtandó termékek végleges listájának összeállítására és az Egyesült Államokban tervezett kínai beruházások korlátozását célzó intézkedések kidolgozására. Emellett a tárcának ki kell dolgoznia azon korlátozó intézkedéseket is, amelyek megakadályoznák, hogy kínai, vagy kínai többségű vállalatok vagy pénzügyi alapok érzékeny technológiájú amerikai cégeket vásárolhassanak fel - írta az MTI.