Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta a szövetség vezetőjét, aki részt vett az amerikai kormányülésen is - írja az MTI.

Trump - miközben  elismerte, hogy a szövetségesek emelték befizetéseik összegét - leszögezte: azokkal az országokkal "foglalkozni kell majd" , amelyek nem teljesítik kötelezettségeiket. Az elnök név szerint Németországot említette meg.     A NATO-főtitkár dicsérte Trumpnak a szervezet "élénkítése"  érdekében végzett eddigi munkáját,

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök követeléseinek "volt hatása", mert ma már valamennyi szövetséges állam megnövelte védelmi kiadásait, "többé már nincs egyetlen szövetséges sem, amely csökkentené a védelmi büdzsét".

Donald Trump már a 2016-os elnökválasztási kampányában is  bírálta a NATO-tagországokat, amiért nem fizetik be kötelezettségeiket, így a szervezet költségvetésének, kiadásainak nagyon nagy részét az Egyesült Államok fedezi.

Ezt tarthatatlannak minősítette és minden adandó alkalommal emlékeztette Washington partnereit, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban nem vállal többletköltségeket.

Szerdán Orbán Viktor magyar miniszterelnök is üzent a NATO-nak, igaz kijelentésében azt mondta, hogy Magyarország nem mástól várja, hogy megvédje magát.

A fotó forrása: Sandy Huffaker/Getty Images North America/AFP.