A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybankárai a Buenos Airesben tartott kétnapos tanácskozásukon a digitális gazdasággal járó kihívásokat, a nemzetközi kereskedelmet fenyegető veszélyeket és az infrastruktúrába irányuló magánbefektetések ösztönzésének kérdéseit tekintették át - írja az MTI.

A nemzetközi kereskedelem és befektetések fontos hajtóerői a növekedésnek, a termelékenység fokozásának, az innovációnak, a munkahelyteremtésnek és a fejlődésnek - írják záróközleményükben.

"Megerősítjük a hamburgi csúcstalálkozón elfogadott kereskedelmi döntéseket, és elismerjük, hogy további párbeszédre és tettekre van szükség. Azon dolgozunk, hogy erősítsük a kereskedelem hozzájárulását gazdaságainkhoz".

A G20-csoport több képviselője nem találta helyénvalónak, hogy meghagyják a tavaly júliusi hamburgi csúcstalálkozón elfogadott, Donald Trump által is aláírt közlemény nyelvezetét, miszerint a G20-országok "folytatják a protekcionizmus, beleértve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelmet". A csúcsvezetők Hamburgban elismerték a "legitim védőeszközök szerepét a kereskedelemben", engedményt téve ezzel az amerikai elnök bezárkózó politikájának. Viszonzásul került be a dokumentumba a protekcionizmus elutasítása.

Az új megfogalmazás, a kereskedelmi párbeszéd szükségességéről folyó kitétel éppen akkor került a G20-csoport kommunikációjába, amikor a szellemi tulajdonjogok megsértésének vádja miatt az amerikai elnök 60 milliárd dollár értékű kínai árura és technológiára készül vámot kivetni. A döntést várhatóan pénteken jelenti be Donald Trump.

A G20-ak pénzügyminiszterei megismételték szokásos fogadalmukat, miszerint tartózkodnak a versenyelőnyt eredményező leértékeléstől és az exportelőny szerzését célzó árfolyam-politikától. Ugyanakkor új elemként megjelent a stabilitás és a rugalmasság hangsúlyozása.

"Erős alapok, megfelelő politikák és egy rugalmas nemzetközi monetáris rendszer létfontosságú az árfolyamok stabilitásában, hozzájárulva az erős és fenntartható növekedéshez. A rugalmas árfolyamok, ahol ez lehetséges, sokkhatásokat csillapíthatnak" - hangoztatták a miniszterek, akik egyúttal a kriptodevizák nemzetközi megfigyelésére szólítottak fel, mondván: a bitcoin és a hozzá hasonló digitális pénzek veszélyt jelenthetnek a pénzügyi stabilitásra.