Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök pénteken délelőtt interjút adott a Fehér Ház kertjében a Fox televíziónak, majd - szokásától eltérően - hosszasan beszélgetett más orgánumok újságíróival is, akik - mint a tudósításokból kitűnt - meglepetéssel fogadtak néhány információt.

Donald Trump ismételten úgy fogalmazott: "működik a kémia" Kim Dzsongun és közötte. "Ő egy ország vezetője, és szerintem erős vezetője, senki ne gondoljon róla mást." Meglátása szerint amikor Kim Dzsongun beszél, a népe figyel rá. "Azt akarom, hogy az én népem ugyanezt tegye." Amikor azonban pár perccel később az egyik riporter rákérdezett, hogyan is gondolja ezt, Trump azt mondta: "csak vicceltem, nem érti a szarkazmust". Közölte: a hét végén telefonon beszél majd Kimmel.

Az egyik újságíró kérdésére, aki azt firtatta, hogyan gyászolhatja Otto Warmbier amerikai diákot, aki észak-koreai börtönből történt hazaszállítása után meghalt, miközben Kim Dzsongunt védi, Trump azt válaszolta: "nem akarom, hogy atomfegyver pusztítsa el önt és a családját. Jó kapcsolatokat akarok Észak-Koreával. Jó kapcsolatokat akarok sok országgal". (Kire mondta Trump: erős, jópofa és okos?)

Azért nem feszegeti az emberi jogok észak-koreai helyzetét, mert "nem akar nukleáris háborút". A CBS televízió tudósítója megjegyezte: az elnök egészen más hangnemben nyilatkozott meg az észak-koreai vezető emberi jogi politikájáról pár nappal ezelőtt a Fox televízióban. Amikor ugyanis Brett Baier riporter arra emlékeztetett, hogy Kim Dzsongun kivégeztetett embereket, Trump azzal válaszolt: "kemény pasas". Kim Dzsongun "nincs egyedül ezzel. Sok más ember is művel rémes dolgokat".

Az elnök azt is mondta: elődje, Barack Obama készen állt arra, hogy háborúba sodródjon Észak-Koreával.

A Fehér Ház kertjében - kérdésekre válaszolva - kitért a Krím-félsziget bekebelezésére, amellyel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy Obama tette lehetővé. "Csak hogy megértsék: Obama vesztette el a Krímet. Ez az ő hibája. Mert Putyin nem tisztelte Obama elnököt. Obama azért veszítette el a Krímet, mert Putyin nem tisztelte őt, nem tisztelte országunkat és nem tisztelte Ukrajnát."

Elképzelhető, hogy még az ősszel találkozik Vlagyimir Putyinnal.

Ezt követően kifejtette, hogy elnökválasztási kampánya első menedzserének, Paul Manafortnak - aki ellen vádat emeltek - tulajdonképpen semmi köze nem volt a kampányhoz, valamint szólt az igazságügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséről is. Egyúttal felszólította a tárcát, hogy vizsgálja meg a Hillary Clinton, a Demokrata Párt volt elnökjelöltje elektronikus levelezése ügyében folytatott nyomozást is, amelyet "horror-shownak" nevezett.

A sajtóbeszélgetés után Trump gyorsan kiadott egy Twitter-bejegyzést, amelyben nyugtázta, hogy "ez volt a legnézettebb reggeli műsor" - írta az MTI.

A kép forrása: Mandel Ngan/AFP.