Trump a Fehér Ház előtt nyilatkozott kedden Mike Pompeo eddigi CIA-igazgatóról. "Most már jó ideje dolgozom vele. Fantasztikusan energikus, fantasztikus intellektusa van, mindig ugyanazon a hullámhosszon vagyunk. Nagyon jó a viszonyunk, és erre van szükségem egy külügyminiszter esetében".

Hozzátette: a legfontosabb külpolitikai kérdésekben már nem egyeztetett négyszemközt a távozó külügyminiszterrel, Rex Tillersonnal. Trump ilyen fontos kérdésnek nevezte meg az iráni atomalkut, s kifejtette, hogy mind ő, mind Pompeo úgy gondolják, hogy az Iránnal kötött többhatalmi atomalku fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra.

Mindazonáltal az elnök a jókívánságait fejezte ki Tillersonnak. "Azt hiszem, Rex most sokkal boldogabb".

Most már tényleg nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy olyan kabinet álljon fel, amilyet akarok.

Közben kiderült, hogy Rex Tillersonnak nem állt szándékában távozni a külügyminisztérium éléről, egyáltalán nem számított az eltávolítására, s csupán Donald Trump kedd reggeli Twitter-bejegyzéséből értesült erről.

A The Wall Street Journal külügyi forrásokból származó értesülései szerint a miniszter nem azért rövidítette meg afrikai körútját, mert rosszul érezte magát, hanem mert pénteken a Fehér Házból felhívták telefonon és hazarendelték őt. Donald Trump elnök a hétvégén egyeztetett Mike Pompeóval, és elemzők azt valószínűsítik, hogy akkor ajánlotta fel neki a külügyi tárca vezetését.

"A miniszternek teljes mértékben szándékában állt posztján maradni, tekintettel a fontos nemzetbiztonsági kérdésekben tapasztalható, kézzelfogható előrehaladásra" - fogalmazott újságíróknak Steve Goldstein, közpolitikáért felelős külügyi államtitkár. Goldstein azt is elmondta, hogy Tillerson kedden nem beszélt az elnökkel és nem tudja, mi szolgáltatott okot az elbocsátására.

Mike Pompeo, a külügyminiszteri poszt várományosa közleményben köszönte meg Donald Trumpnak a lehetőséget, mind a CIA vezetéséért, mind a külügyminiszteri jelölésért. Pompeo azt hangsúlyozta: Donald Trump "vezetői képessége Amerikát biztonságosabbá tette".

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője szintén nyilatkozott újságíróknak. Bejelentette, hogy Mike Pompeo szenátusi meghallgatására április elején kerül sor, s nem lát akadályt  miniszteri jelöltségének jóváhagyásához.

A kép forrása: AFP