John Kelly belbiztonsági miniszter két rendelkezést adott ki, melyek szerint az Egyesült Államokban tartózkodó mintegy 11 millió illegális bevándorló mindegyike potenciálisan kitoloncolható.

A miniszter elrendelte a határőrizeti szerveknek, hogy a lehető leggyorsabban toloncolják ki valamennyi, illegálisan az országban tartózkodó személyt.

A Trump-adminisztráció terve drasztikusan kiszélesíti a kormány bevándorlással kapcsolatos végrehajtási jogkörét. A Belbiztonsági Hivatal (DHS) a CNN szerint közölte, hogy rendelet végrehajtására vonatkozó útmutató kiszélesíti a szövetségi kormányzat azon hatáskörét, mely lehetőséget ad arra, hogy  az állami és helyi bűnüldöző szerveket a bevándorlási hivatalhoz hasonló jogkörökkel ruházza fel - a Nemzeti Gárdát nem vonják be a végrehajtásba.

A kormányzat hét prioritást határoz meg a kiutasítások menetrendjében: elsőként azokat kell kitoloncolni, akiket már elítéltek kihágások, vagy bűncselekmények miatt, majd azokat is, akiket már vád alá helyeztek, de még nem ítéltek el. A rendelkezések lehetőséget adnak az illetékes tisztségviselők számára, hogy maguk mérlegeljék, hogy a kitoloncolandó milyen veszélyt jelent a közbiztonságra, vagy a nemzetbiztonságra - írta az MTI.

Kiszélesített kör

A DHS szerint a jelenlegi intézkedések főleg már létező jogszabályok alkalmazását jelentik, nem terjesztik ki a törvény hatályát és nem lesznek azonnali tömeges razziák.

Ugyanakkor azt elismerik, hogy olyanok, akik az Obama-adminisztráció ideje alatt nem estek a deportálás hatálya alá, most belekerülhetnek ebbe a körbe. A CNN megjegyzi, hogy míg Obama elnöksége idején a bevándorlási intézkedések a súlyos és erőszakos bűncselekmények elkövetőit célozták, addig a mostani adminisztráció végrehajtási prioritásai gyakorlatilag minden papírok nélküli, USA-ban tartózkodó bevándorlóra kiterjed.

Dreamers maradhatnak

A rendelkezések viszont változatlanul érvényben hagyják azt a speciális programot, amely Barack Obama korábbi elnök nevéhez fűződik, s amely védelmet biztosít azoknak, akik 2012 óta gyermekként érkeztek illegálisan az országba (DACA).

Gyorsított kiutasítás

Nagyon kevés kivételtől eltekintve, a minisztérium a külföldiek egyetlen kategóriáját sem mentesíti a kitoloncolás alól. Mindenki, a kitoloncolásig vezető eljárás alá vonható, aki megsértette a bevándorlási törvényt - szögezte le a kormányzati rendelkezés.

A CNN azt írja, az új tervek szerint jelentősen bővül azoknak a köre is, akiket gyorsított eljárás keretében deportálhatnak, ami azt is jelenti, hogy a bevándorlónak szinte semmilyen bírósági eljárásra nincs lehetősége.

Szigorítanak azokon a szabályokon is, amelyek meghatározzák, hogy kiket lehet bírósági eljárás alatt szabadlábra helyezni az őrizetbe vétel helyett.

A CNN szerint a szigorítások következményeként nehezebb lesz megkapni a menedékjogi védelmet is.