Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy nappal azután, hogy Rex Tillerson Pekingben nyilvánosan elismerte, Washington több csatornán közvetlen kapcsolatban áll Phenjannal, Trump elnök a Twitteren közzétett üzenetében azt javasolta a Kínában tárgyaló külügyminiszterének, hogy ne vesztegesse idejét diplomáciai tárgyalásokra Észak-Koreával.

"Megmondtam Rex Tillersonnak, a mi csodálatos külügyminiszterünknek, hogy csak az idejét vesztegeti, ha megpróbál tárgyalni a Kicsiny Rakéta Emberrel" - írta mikroblogján az amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőre utalva, majd hozzátette: "takarékoskodj az energiáddal, Rex, meg fogjuk tenni, amit meg kell tennünk!".

Tillerson Pekingben azt fejtegette, hogy az Észak-Korea körüli feszültséget az amerikai diplomácia enyhíteni szeretné. "Az egész helyzet pillanatnyilag kicsit túlhevült. Ha Észak-Korea leállna a rakéta-felbocsátásokkal, az jelentősen enyhítené a dolgokat" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter a kínai fővárosban.

Donald Trump bejegyzése meghökkenést keltett amerikai diplomáciai körökben. Richard Haass, a Külkapcsolatok Tanácsa nevű amerikai független elemző intézet elnöke szintén Twitter-bejegyzésben reagált.

"A diplomácia nem kegy, amelyet osztogatunk, hanem fontos nemzetbiztonsági eszköz a számunkra" - írta a tekintélyes külpolitikai szakember. Leszögezte azt is: az elnök "teljes mértékben meggondolatlan" és "a külügyminiszternek le kell mondania".

Sem Rex Tillerson, sem a külügyminisztérium nem reagált az elnök Twitter-bejegyzésére.

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá: nem ez az első alkalom, hogy Donald Trump a külügyminiszterrel ellentétes álláspontot képviselve nyilatkozik meg. Júniusban például, amikor Tillerson enyhíteni próbálta a Katar és Szaúd-Arábia közötti feszültséget, Trump Szaúd-Arábia oldalára állt. Ugyancsak nyilvánosan képviselt ellentétes álláspontot Irán ügyében: a külügyminiszter a perzsa vezetéssel kötött többhatalmi atomalku megtartása mellett érvelt, mondván, hogy Teherán betartja a megállapodásban foglaltakat, míg az elnök meglebegtette a megállapodás esetleges felmondását is.