Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump, a megválasztott amerikai elnök Chris Christie helyett leendő alelnökére, Mike Pence-re bízta a hatalomátadást bonyolító csapat irányítását. Chris Christie New Jersey-i kormányzó ugyan továbbra is részt vesz a munkában, de sajtóhírek szerint azért váltotta őt Mike Pence, mert a napokban két közeli munkatársát elítélték egy korrupciós ügyben. Magát a kormányzót nem fogták perbe, de a gyanú árnya változatlanul rávetül.

Christie, aki Donald Trump régi családi barátja is, az elsők között támogatta Trump elnökjelöltségét (jóllehet, ő maga is indult az elnökjelöltségért folyó versenyben, de viszonylag korán kiszállt a küzdelemből).

A hatalomátadást bonyolító csapat munkájában mostantól részt vesz Trump három felnőtt gyereke és a veje, Jared Kushner, valamint kampányfőnöke, Steve Bannon és Peter Thiel, a PayPal pénzügyi vállalkozás alapítója is.

Trump pénteken - szokása szerint Twitter-üzenetben - jelezte: egész nap "nagyon elfoglalt", mert a leendő kormány tagjairól konzultál, s hamarosan "nagyon fontos bejelentéseket tesz" kormányának várható összetételéről. Az NBC televízió információi szerint Donald Trump - annak ellenére, hogy "washingtoni mocsárcsapolást" ígért a kampányban - jó néhány bennfentes kongresszusi politikus kormányba emelését fontolgatja.

A pletykák szerint Michael Flynn korábbi tábornok kaphatja a nemzetbiztonsági tanácsadó posztját - írja a euronews. A kampányban is sokat segítő volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani az igazságügy-miniszteri poszt várományosa. Jeff Sessions alabamai szenátor volt Trump egyik legelszántabb támogatója a kongresszusban, ő lehet a védelmi miniszter.

Trump mégsem törölné el az Obamacare-t

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke azt mondta: nyitott arra, hogy érintetlenül hagyja Barack Obama egészségügyi reformcsomagjának egyes kulcselemeit - írja az Index a BBC-re hivatkozva. Az Obamacare legyalulása a republikánusok egyik legfontosabb kampányígérete volt.

Trump most arról beszélt, hogy megtartaná azt a tilalmat, ami megakadályozza, hogy a biztosítók már létező egészségügyi probléma miatt eleve megtagadják a szolgáltatást. A Wall Street Journalnak azt is elmondta: rokonszenvezik azzal is, hogy a fiatal felnőttek a szüleik biztosítását vehessék igénybe. "Ezek nagyon tetszenek" - mondta Trump erről a két elemről.

Trump nem zárja ki, hogy tanácsot kérjen Bill Clintontól

Donald Trump nem zárja ki, hogy tanácsokat kérjen Bill Clinton volt elnöktől, erről a CBS televíziónak adott interjújában beszélt. Az interjú egészét vasárnap sugározza a CBS, a híres 60 perc című esti magazinjában, ám részleteket már nyilvánosságra hoztak belőle.

Trump elmondta, hogy a választás éjjelén Bill Clinton felhívta őt telefonon, és gratulált neki az eredményhez. "Nem is lehetett volna szeretetreméltóbb, nagyon kedves volt, arról beszélt hogy hihetetlen volt a választási küzdelem, az egyik leghihetetlenebb, amelyet valaha látott. Nagyon-nagyon kedves volt" - idézte fel kedd éjjeli beszélgetését vetélytársa férjével, Bill Clintonnal. Majd nagy elismeréssel szólt Bill Clintonról és az egész Clinton-családról. Az újságírónő kérdésére, hogy vajon kikéri-e majd Bill Clinton tanácsait is, Trump azt felelte: "meggondolom, természetesen".

Nem takarékoskodott Hillary Clinton dicséretével sem. Elmondta, hogy vetélytársa is felhívta, amit szerinte nyilván nem könnyű szívvel tett meg. "Megértem őt, nekem még inkább nehezemre esett volna egy ilyen telefon. De elbűvölő volt, azt mondta: gratulálok, Donald, jó munkát!" - mesélte Trump a CBS munkatársnőjének. Fontosnak tartotta még azt is elmesélni, hogy amikor Hillary Clintonnal beszélt, megköszönte neki a küzdelmet. "Nagyszerű ellenfél volt, igazán erős és nagyon intelligens" - hangsúlyozta Donald Trump ellenlábasról.

Petícióban kérik az elektorokat, Clintont válasszák meg

Interneten és közösségi oldalon közzétett petícióban kérik az amerikai elektorokat, hogy a választási eredményektől függetlenül Hillary Clintont, a Demokrata Párt jelöltjét válasszák meg elnöknek. Az elektori kollégium december 19-én ül össze, hogy megválassza az Egyesült Államok elnökét - Donald Trump elnöksége akkortól lesz hivatalos -, és civil csoportok most útjára indítottak egy internetes petíciót, amelyben arra kérik az elektorok testületét, hogy ne Trumpot, hanem Clintont nevezzék meg mint az Egyesült Államok 45. elnökét.

"Felszólítjuk az elektorokat, hogy ne vegyék figyelembe az általuk képviselt államok voksait, és szavazzanak Clinton külügyminiszterre" - olvasható a petícióban. Nem egyértelmű, hogy kik állnak a petíció hátterében, de egy magát Elijah Bergnek nevező, észak-karolinai férfi neve szerepel aláíróként. A petícióban megfogalmazottak érvényesítésére nincs jogi lehetőség.

Juncker: kockázatokkal jár Trump megválasztása

Donald Trump amerikai elnökké választása kockázatokkal jár, és felboríthatja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok alapjait és szerkezetét - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európa alkotói című luxembourgi konferencián, diákok előtt pénteken.

Juncker hangsúlyozta, meg kell tanítani a megválasztott elnöknek, hogy mit jelent Európa és hogyan működik. Különösen azért, mivel az amerikaiakat általában nem érdekli Európa. Emlékeztetett arra, hogy Trump egy ízben olyan nyilatkozatot tett, amelyből úgy tűnt, hogy a NATO és az EU központjának otthont adó Belgium nem ország, hanem város. Azt gondolom, két év is rámegy, mire Trump bejárja azt a világot, amelyet nem ismer - fogalmazott a bizottsági elnök.

Azt is aláhúzta, hogy széles körű megbotránkozást keltettek Európa-szerte Trumpnak a választások idején tett nyers kijelentései, például az, hogy dicsérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, illetve amikor megkérdőjelezte a NATO-tagsággal járó kollektív védelem elvét.

Juncker kijelentései kontrasztként hatnak az európai vezetők eddigi, jóval diplomatikusabb reagálásaihoz képest, amelyek lényege az volt, hogy várakozással tekintenek az új elnökkel folytatandó együttműködés elé. A megválasztott elnök nyilatkozatai "vészes következményeket rejtegetnek" biztonságpolitikai szempontból - mondta az Európai Bizottság elnöke .