Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető elemzője pénteki helyzetértékelésében kiemelte, hogy a szenátus által elfogadott, még képviselőházi jóváhagyásra és elnöki aláírásra váró szigorítási tervezet korlátozottabb körre terjed ki, mint a korábbi szankciók.

Oroszország legnagyobb vállalatai - a Gazprom, a Rosznyeft, a Lukoil, a Sberbank - ellen már évek óta szankciók vannak érvényben, a mostani kiterjesztési tervezettel célba vett szektorok - a gázvezeték-építés, a vasúti és tengeri áruszállítás - cégei sokkal kisebbek.

A szakértő szerint a külső finanszírozási kondíciók feszesebbé válhatnak az érintett orosz cégek számára, mivel szűkülhet hozzáférésük az amerikai adósságpiacokhoz, de az orosz gazdaság most sokkal jobb állapotban van e szigorítások elviseléséhez, mint néhány éve. Az orosz folyómérleg-egyenleg a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékának megfelelő többletet mutat, és a magánszektorbeli tőkekivonás üteme jelentősen enyhült az elmúlt másfél évben - hangsúlyozza a Capital Economics londoni elemzője.

Jackson szerint az orosz kormány privatizációs terveinek árthat a szankciók kiterjesztése - szó van egyebek mellett a VTB bank és a tartályhajókat üzemeltető Szovkomflot hajózási cég idei részleges privatizációjáról -, de a Capital Economics elemzője szerint nem valószínű, hogy a potenciálisan kieső bevételek miatt az orosz kormány költségvetési politikája szigorodna. A közfinanszírozás meglehetősen jó állapotban van, és egyébként sem volt sok jele annak, hogy az orosz kormány költségvetési terveiben e privatizációs bevételek jelentős súllyal szerepeltek volna - hangsúlyozza a Capital Economics szakértője.

Jackson szerint a cég mindezek alapján nem módosítja az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzését, és továbbra is azzal számol, hogy az orosz hazai össztermék az idén 1,5 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal, 2019-ben 1,8 százalékkal nő.

A Kremlben megint csalódást érezhetnek

Timothy Ash, a BlueBay Asset Management kötvényalap-kezelő társaság londoni részlegének vezető feltörekvő piaci stratégiai elemzője ugyanakkor pénteki helyzetértékelésében kifejtette: véleménye szerint a geopolitikai fejlemények is szerepet játszottak abban, hogy az orosz jegybank pénteken csak 0,25 százalékponttal csökkentette alapkamatát a szélesebb konszenzus által valószínűsített 0,50 százalékpont helyett.

Ash szerint az orosz kormányt aggasztja, és valószínűleg meg is lepte az amerikai szankciók kiterjesztésének lehetősége, mivel Moszkvában inkább az volt a várakozás, hogy ha a már meglévő szankciókat nem is lesz könnyű feloldani, legalább újabb szankciók nem lesznek.

A BlueBay Asset Management vezető londoni elemzője szerint a szankciók kiterjesztésének terve meglehetősen rosszkor jön Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, mivel jóllehet az orosz gazdaság az idén már valószínűleg növekedési pályára áll, az 1-2 százalék közötti GDP-növekedés aligha nevezhető kiugrónak, és a gyenge növekedés mélyre nyúló szerkezeti problémák következménye.

Timothy Ash szerint mindemellett úgy tűnik, hogy az olajárakra is lefelé ható nyomás nehezedik, és ez ismét sebezhetővé teszi a nyersanyag- és olajexport-függő orosz gazdaságot, éppen a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.