Peter Navarro, a Fehér Ház Nemzeti Kereskedelmi Tanácsának vezetője azzal vádolja Németországot, hogy az erősen alulértékelt euróból hasznot húz a nemzetközi kereskedelemben - tudósított a Bloomberg. Donald Trump elnök egyik legfontosabb tanácsadója szerint főként a németek előnyös külkereskedelmi pozíciója miatt nem sikerült tető alá hozni az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP).

Navarro sajátos véleménnyel van a TTIP-ről. Mivel az új amerikai adminisztráció kétoldalú kereskedelmi megállapodásra törekszik más államokkal (szemben a multilaterális egyezményekkel), ezért a TTIP-t olyan rendszernek tartja, amelyben az USA több országgal köt egyezséget egy kalap alatt. (Szakértők szerint az EU-tagállamokkal kötendő kétoldalú kereskedelmi megállapodás igénye nem értelmezhető, amíg létezik az unió - a szerk.)

Rejtett dolgok

A TTIP tető alá hozásának nagy akadálya a Németországgal kötendő kétoldalú megállapodás, mivel ez az ország jelentősen alulértékelt, rejtett német márkájával kihasználja a többi EU-tagállamot és az USA-t. Ezzel arra célzott, hogy mivel az eurózóna számos tagállama jóval szerényebb gazdasággal rendelkezik, mint Németország, ezért az euró gyengébb valuta, mint amilyen német márka lenne, ami segíti a német vállalatok exportját.

A német gazdaság strukturális kereskedelmi többlete a többi EU-országgal és az USA-val kiemeli az EU gazdasági heterogenitását. Ez a többlet a németek és a vele kapcsolatban lévő országok kétoldalú viszonyának álcázza a németek és az összes többi állam multilaterális, egyoldalú kapcsolatát - fejtegette Navarro.

Temette az EU-t

A tanácsadó megjegyzései összhangban vannak főnöke véleményével. Trump még január 20-ai beiktatása előtt egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az EU gyakorlatilag Németország eszköze, majd megelőlegezte az unió szétesését, mondván, más tagországok is követni fogják a brexit példáját.

A német gazdaság irányítói védelmükbe vették az ország folyó fizetési többletét a 19 tagú eurózóna többi országával szemben. Az euró értéke felett az Európai Központi Bank (EKB) őrködik, és ez nem feltétlenül jó Németországnak. Például a gyenge euró megdrágítja az importot, továbbá az európai jegybank jó ideje laza monetáris politikáját folytat, ami elértékteleníti német polgárok megtakarításait. Ennek nyilván nem örülnek a kormánypártok az idei választási évben.

Merkel visszaszólt

Angela Merkel német kancellár visszautasította a vádakat. Mint mondta, az euró árfolyamát az EKB monetáris politikája szabályozza, és a német kormányt soha nem érték vádak azzal kapcsolatban, hogy ezt befolyásolni óhajtotta volna. Emellett a német vállalatok versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal vesznek részt a nemzetközi kereskedelemben, ami értelemszerűen nem sérti a fair partneri viszonyok elvét.