Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken kezdődik a dél-koreai Phjongcshangban a téli olimpia, ahol a győztesek az olimpiák történetének egyik legnehezebb aranyérmét kapják. Egy-egy aranyérem ugyanis több mint fél kilós, egészen pontosan 586 grammos. Az ezüstérem 580, a bronz pedig 483 grammot nyom.

Spéci szalagon vannak

Bár a phjongcshangi aranyérem nehezebb, de 9,25 centis átmérőjével kisebb, mint az előző, Szocsiban rendezett olimpia aranyérme, amely 10 centi átmérőjű volt. Sőt, a 2006-os torinói olimpián közel 11 centis aranyat osztottak.

A phjongcshangi érmeket az egyik legismertebb dél-korai művész, Lee Suk-woo tervezte, a dizájnt pedig a fatörzsek mintázata inspirálta. Az érmek szalagja pedig egy speciális dél-koreai anyag (gapsa) felhasználásával készült.

Mennyibe kerülnek?

Az aranyérmek egyébként már régóta nem aranyból vannak, sokkal inkább ezüstből. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata szerint ugyanis nem kell színaranyból készülnie az aranyérmeknek, elég, ha 6 grammot tartalmaznak, a többi lehet ezüst.

Ennek logikus a magyarázata: ha, színaranyból lennének, pokoli drága lenne egy-egy aranyérem: a mostani olimpián például több mint 25 ezer dollárba, azaz több mint 6,25 millió forintba kerülnének. Mivel összesen 259 aranyérem készült, így csak az aranyérmek alapanyagáron 1,6 milliárd forintos tételt jelentenének, a tervezési, gyártási költségek nélkül. Mivel javarészt ezüstből vannak, így egy-egy darab kijön kevesebb mint 600 dollárból, azaz 150 ezer forintból.

A kép forrása: Shutterstock.