Az Európai Parlament képviselői állásfoglalást adtak ki, miszerint megfizethetőbb gyógyszereket akarnak az uniós állampolgároknak. Arra hivatkoznak, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a gyógyszerekhez való hozzáférés az egészséghez való jog része. Az EP szerint ugyanakkor megdöbbentő különbség tapasztalható az egyes tagállamokban az innovatív gyógyszerek hozzáférhetősége és áruforgalma között. Ennek oka sok egyéb mellett az eltérő árazási és visszatérítési rendszerek, a szigorú védjegyek lehetnek.

A képviselők szerint a költségek és az árazási gyakorlat jelenleg nem ellenőrizhető, mert a gyógyszergyárak nem elég transzparensen működnek. Azt szeretnék, ha jobban nyomon követhetővé tennék a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat. Az elmúlt évtizedekben a gyógyszerárak úgy emelkedtek folyamatosan, hogy közben a legtöbb tagállam is jelentős költségvetési támogatást folyósított a különböző kutatás-fejlesztési programokra. Vagyis nem világos, hogy a plusz források mellett miért drágultak a készítmények.

A képviselők a Tanácsot és a Bizottságot arra kérik, hogy a megfizethető gyógyszerellátás érdekében erősítsék a tagállamok tárgyalási képességeit, valamint új szabályozási keretrendszer kialakítását kérik.

Az állami egészségügy fontos része az európai identitásnak. A gyógyszerekhez való hozzáférést garantálni kell, ehhez pedig egyensúlyt kell teremteni a tagállamok és a nagy gyógyszercégek közötti tárgyalási erőviszonyai között - mondta Soledad Cabezon Ruiz (S&D, Spanyolország) jelentéstevő. A szöveget 568 szavazattal 30 ellenében 52 tartózkodással fogadták el.

A gyógyszerek árazása sok tényezőn múlik. Fontos, hogy mennyibe került a készítmény kifejlesztése, de az is, hogy a szabadalmi oltalom egy-egy terméken hány évig szól. Ez alatt az idő alatt generikus készítményeket nem állíthat elő másik cég, vagyis egy-egy gyógyszer versenytárs vagy helyettesítő termék nélkül lehet a piacon. Ezzel együtt az Európai Parlament képviselői az állásfoglalás magyarázatában külön elmondták: a szabad árazást  nem akarják elvenni a vállalatoktól.

A gyógyszerellátás gondjai Magyarországon is érezhetők. Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index összehasonlításában rendre hátul végez hazánk, s nem állunk jól a visegrádi országokkal való összehasonlításban sem. Magyarország nettó gyógyszer közkiadásainak nagysága például megegyezik a fele akkora lakosságú Szlovákiáéval.