Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt állítja, hogy az EU Dohánytermék Direktívájának felülvizsgálata keretében az Európai Bizottság által benyújtott, a dohánytermékek rendelkezéseiről szóló irányelvhez készült javaslat - amely további szigorításokat vezetne be - nem képes teljesíteni a kívánt egészségügyi célkitűzéseket. A szigorításnak - ilyen például a csomagoláson az elrettentő képek alkalmazása mindkét oldalon, az ízesített termékek betiltása, valamint a dobozok és termékek egységesítése - jelentős nemzetgazdasági, mezőgazdasági és foglalkoztatási következményekkel járó nem kívánt hatásai lehetnek - vélik.

A DBMSZ hangsúlyozza, hogy Magyarország a nyilvános helyi dohányzás megszüntetésével, a nemdohányzók védelme érdekében tett intézkedésekkel, a kiskereskedelmi dohánymonopólium létrehozásával és a képes egészségügyi figyelmezetések bevezetésével már így is elöl jár a dohányzás visszaszorítására irányuló intézkedések területén.
A sokkoló fényképek és figyelmeztető szövegek bevezetésének tervezete kapcsán épp az uniós hatástanulmánya fogalmazza meg, hogy ennek az intézkedésnek nem lesz érdemi hatása - jegyzik meg. A szövetség attól tart, hogy a tervezett szigorítások miatt olyan negatív árverseny alakul ki, amelynek következményeként a hazai dohánytermesztés 2-3 év alatt 75-80 százalékkal is visszaeshet. Ez önmagában 16-17 ezer munkahely elvesztéséhez, és súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet a Nyírségben - mutatnak rá, utalva a legjelentősebb hazai dohánytermesztő régióra. A csomagolás egységesítésre vonatkozó törekvések megkönnyítenék a hamisítást, és megnövekedhet az illegális forgalom - véli a szövetség, amely ehelyett átgondolt szabályozást javasol.

A szakmai szervezet álláspontja szerint a hatályos irányelv is kevés módosítással - így például a tudományos szempontból megalapozott és a belső piac működését ténylegesen elősegítő intézkedésekkel - elérheti a célját. Ezt támasztja alá, hogy a jelenlegi eszközrendszerrel az EU-ban a dohányzás - előfordulási - aránya 10 év alatt 39-ről 28 százalékra csökkent, a cigaretta értékesítése pedig ugyanilyen időtávlatban 23,3 százalékkal esett vissza - érvel a DBMSZ.