Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években jómódúvá vált kínai középosztálybeliek egyik kedvenc utazási célpontjává vált Oroszország. Sok kínai turistával lehet találkozni a Vörös téren és a híres GUM áruházban, ám az idegenforgalom egy a kínaiaknak közelebbi térségben, a Bajkál-tó környékén virágzik igazán - derül ki a bne IntelliNews régiós hírportál beszámolójából.

Ez némileg meglepő annak tükrében, az orosz-kínai határ térségében paranoiásan tekintenek a kínaiakra. Az orosz cégek attól tartanak, hogy a szomszédos ország vállalatai lerohanják őket áruikkal és tőkéjükkel. Tény, hogy a térségben az üzlet domináns szereplői a kínaiak, ám ettől még - nem kis részben a virágzó idegenforgalomnak köszönhetően - az oroszok is jól megélnek. Jelentős a szürkegazdaság is.

A Bajkál környékére főként Pekingből és Kína északi tartományaiból érkeznek a turisták. Több mint 90 százalékuk barátságosnak tartja az oroszokat, ám az ezzel kapcsolatos felmérésekben megkérdezettek fele szerint a térség fővárosának, Irkutszknak borzalmas a konyhája.

A kínai turisták nagyobb része legalább 850 dollárnak (240 ezer forint) megfelelő összeget költ el orosz kirándulásán, egy-egy bevásárlás alkalmával 100-150 dollárt (28-43 ezer forint) hagynak a boltokban. A vendéglátás legnagyobb gondja, hogy sem a szálláshelyek személyzete, sem a bolti eladók nem beszélik a kínai nyelvet, így nem túl erős angoltudásukra támaszkodva próbálnak szót érteni egymással. Az oroszok kifogásolják, hogy a kínai látogatók kissé hangosak.