Újabb frontvonal alakult ki az eurózóna adósságválságának megoldásáról folyó szócsatában: a legfrissebb hírek szerint Nemzetközi Valutaalap (IMF) csak a hét végi európai uniós csúcsértekezlet után adja hozzájárulását a görög segélycsomag következő, nyolcmilliárd eurós részletének átutalásához - jelentette a Reuters. A Valutaalap arra hivatkozik, hogy az EU túl optimistán ítéli meg a görög adósságok kezelésének lehetőségét, ezért meg akarja várni a csúcsot, hogy világosabb képet kapjon a helyzetről.

A Financial Times reggeli cikke szerint a legutóbbi hivatalos EU-s becslések kevesebb mint százmilliárd euróra teszik a bankok tőkeigényét, ha görög kötvényeik értékének a piacok megnyugtatásához szükséges részét le kellene írniuk, szemen az IMF 200 milliárdos, illetve az elemzők 275 milliárdos becslésével.

Görögországot belógatták a szakadék fölé

Az esedékes részlet átutalásán múlik Görögország sorsa. Ha ezt nem kapja meg, akkor az év vége előtt fizetésképtelenné válik, és csődje súlyos gazdasági katasztrófahullámot indít el Európában, illetve komoly csapást mér a világgazdaságra is.

Tegnap minicsúcsot tartottak az unió legbefolyásosabb vezetői, amelyen kiderült, hogy Franciaország és Németország ellenkező állásponton van az európai stabilitási eszköz (EFSF) tőkeerejének növelésével, illetve az ECB válságkezelésben játszott szerepével kapcsolatban.