Csakúgy mint a múlt héten Pekingben előbb szakértői szintű egyeztetéseket tartanak, majd csütörtökön és pénteken a két ország főtárgyalói ülnek össze.

Pekingben megerősítették, hogy Liu He miniszterelnök-helyettes Washingtonba utazik, ahol amerikai részről Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő, Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Larry Kudlow és Peter Navarro, a Fehér Ház gazdasági, illetve kereskedelmi főtanácsadója vesz részt a hét második felére beütemezett tanácskozásokon - írja az MTI.

Pekingben a múlt héten nem jutottak megállapodásra a felek, sikerült előrelépniük a vitás kérdésekben. Az újabb fordulóban az a cél, hogy elérjék a szükséges, a kétoldalú kereskedelmet befolyásoló strukturális változtatásokat Kínában. Szó lesz azokról a kínai ígéretekről is, hogy jelentős mennyiségű terméket és szolgáltatásokat vásárolnak az Egyesült Államokban - áll a Fehér Ház közleményében.

Donald Trump amerikai elnök március 1-jében szabta meg azt a határidőt, amíg megállapodásra kell jutni a vitás kereskedelmi kérdésekről, különben 10 százalékról 25 százalékra emelik a pótvámokat, amelyeket évente 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetnek ki.

Trump elnök a napokban jelezte, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a március 1-jei határidőhöz. Döntés még nem született a kérdésben, de a Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy további 60 nappal tolnák ki a kereskedelmi "tűzszünet" eredetileg 90 napban meghatározott időtartamát.